O KUKURYDZY SŁÓW KILKA

Niby maj, a wietrznie i pochmurno, jakoś mi dziś zimno… Do tego okrutnie tęsknię za słońcem i chyba właśnie dlatego dziś w programie gęsta, sycąca, pięknie żółciutka i rozgrzewająca zupa krem z kukurydzy! To taka zdrowsza wersja gorącego kubka – ja uwielbiam zupy krem w wersji na wynos, w termicznym kubku lub termosie! Warto jednak zrobić je wtedy w nieco rzadszej konsystencji niż do miski.

Kukurydza jest raczej traktowana po macoszemu, szczególnie ta z puszki cieszy się złą sławą i zazwyczaj jest używana jedynie  jako dodatek do sałatek lub pizzy, nie słusznie. Żółte ziarenka mają bowiem szereg zalet, o których warto pamiętać planując swoje menu. Na początek warto podkreślić brak glutenu, który umożliwia spożycie tej rośliny przez alergików czy osoby chore na celiakię. Ponadto roślina ta jest dobrym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów. Jej częste spożycie usprawnia trawienie, obniża stężenie cholesterolu we krwi, zwiększa odporność, a zawarty w ziarnach przeciwutleniacz – luteina chroni organizm przed działaniem wolnych rodników  i wspomaga pracę naszego narządu wzroku.

Kukurydza to przede wszystkim skrobia (aż 60-70 %), zawiera też sporo błonnika nierozpuszczalnego, który chłonie wodę, dzięki czemu zwiększa objętość stolca i skraca czas pasażu masy kałowej, co zmniejsza kontakt ewentualnych związków karcinogennych z błoną śluzową jelita grubego. Ma zatem działanie przeciwnowotworowe. Ponadto kukurydza jest źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów – do najważniejszych należy zaliczyć beta-karoten, selen i witaminę E! Co istotne, ciemnożółte odmiany kukurydzy zawierają nawet 58% więcej antyoksydantów (beta-karotenu i pochodnych związków luteiny oraz zeaksantyny) niż kukurydza biała. Luteina i zeaksantyna, to karotenoidy, które chronią plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem. Jeśli masz problem z narządem wzroku koniecznie sięgnij po te żółte ziarna. Oba związki odgrywają ważną rolę w profilaktyce zaćmy. Luteina dodatkowo wspomagają też rozwoju płodu i korzystnie wpływa na owulację. Kukurydza jest więc doskonałym warzywem dla osób starających się o dziecko oraz kobiet ciężarnych. W 100 g kukurydzy z puszki jest 0,88 mg tych związków.

Selen zawarty w kukurydzy zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego, piersi i płuc. Jest też pierwiastkiem istotnym dla męskiej płodności. Zwiększa odporność organizmu na stres i poprawia jakość nasienia. Witamina E odpowiada za prawidłowy rozwój mięśni i zapobiega utlenianiu kwasów tłuszczowych. Jest nazywana witaminą młodości. Witamina B3 zawarta w ziarnach kukurydzy reguluje poziom cholesterolu we krwi, wpływa korzystnie na stan skóry oraz włosów. Kwas foliowy jest kojarzony z okresem ciąży (znowu płodność, ciąża…), gdyż  zapobiega wadom układu nerwowego u płodu, redukuje również ryzyko wystąpienia chorób serca oraz nowotworów. Kwas foliowy powinny zażywać pary starające się o potomstwo.

kukurydza

POPCORN

Jest smaczną, a zarazem bardzo wartościową przekąską. Ale… nie ten gotowy, już uprażony – kupowany w sklepie czy w kinie, także nie ten gotowy do mikrofali, te przekąski są  bogate w tłuszcze (zazwyczaj palmowy) i sól. Jeśli jednak kupimy suche ziarna kukurydzy i uprażymy je w garnku bez żadnych dodatków, to otrzymamy bardzo wartościową przekąskę, bogatą w błonnik, antyoksydanty, selen i witaminy z grupy B. Do tak przygotowanego popcornu pasuje przyprawa zatar, pieprz cayenne, oregano… i dobry film 🙂

1 szklanka domowego popcornu, to około 30 kcal, 150 mg polifenoli i 1,2 g błonnika.

popcorn.jpg

ZUPA KREM Z KUKURYDZY
1,5 litra bulionu (warzywny lub drobiowy)
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
2 puszki kukurydzy (ja dałam bonduelle bez cukru)
3 ziemniaki
mały kawałek korzenia imbiru
kurkuma, sól, pieprz i koniecznie papryczka chilli
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na maśle, po 2-3 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Po chwili (uważaj, aby nie spalić czosnku) dodaj odsączoną i przepłukaną na sitku kukurydzę i smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion. Gotuj około 15 – 20 minut wraz z przyprawami. Gotową zupę zmiksuj dokładnie blenderem i podawaj np. z razowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub podprażonymi pestkami dyni.

 zupkakuku
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s