SEZON NA POKRZYWĘ

Pokrzywa, poza tym, że parzy ma całkiem sporo korzystnych właściwości, zarówno dla naszego zdrowia jak i urody.

Ze względu na bogactwo witamin i minerałów bylina ta ma niezwykle szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni, kosmetyce jak i lecznictwie.

Skąd się biorą dobroczynne właściwości pokrzywy?

Pokrzywa zawiera duże ilości witaminy C, karoten oraz witaminy K, E, B2, B5. Znajdziemy w niej również kwas krzemowy; acetylocholinę, duże ilości chlorofilu, fitoncydy, liczne składniki mineralne (żelazo, magnez, wapń, krzem mangan), lecytynę, garbniki, śluzy i woski oraz kwas mrówkowy i histaminę powodujące pęcherze na skórze.

Pokrzywa działa wzmacniająco na cały organizm, jest doskonałym dodatkiem w diecie cukrzyków – ponieważ obniża zawartość cukru we krwi. Wspomaga leczenie anemii, gdyż sprzyja tworzeniu się czerwonych ciałek krwi. Wpływa pozytywnie niemal na cały organizm: wspomaga pracę nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza perystaltykę jelit, jest stosowana w stanach zapalnych dróg moczowych i jako środek pomocniczy w leczeniu cukrzycy.

Także w kosmetyce właściwości pokrzywy mają niemałe znaczenie. Liść pokrzywy stosowany jest do pielęgnacji zarówno skóry jak i włosów (szczególnie tych skłonnych do wypadania czy przetłuszczania się). Olejek z pokrzywy używany miejscowo przyspiesza gojenie się ran, czyraków i wrzodów. Z pokrzywy w połączeniu z krwawnikiem sporządza się wyciągi mające zdolność tamowania krwotoków, które stosowane do wewnątrz tamują krwawienia nosa, jelit, macicy i płuc.

Młode pędy pokrzywy z powodzeniem można dodawać do sałatek, sosów np. szpinakowego lub jajecznicy. Sporządza się z nich zupę oraz koktajle wzmacniające.

Pamiętaj! przed dodaniem pokrzywy do dania sparz parzące liście wodą o temp. ok. 60°C (w tej temperaturze inaktywuje się substancje odpowiedzialne za parzące właściwości pokrzywy).

Zupa z młodych listków pokrzywy

2 duże garście młodych pokrzyw
1 cebula
1 marchew
1 łyżka masła
1,5 l bulionu (warzywnego lub drobiowego)
2-3 ziemniaki
do zagęszczenia (opcjonalnie) 1 żółtko, 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
sól, pieprz, 1 łyżka soku cytrynowego

Drobno posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj do niej wypłukane i drobno posiekane pędy pokrzywy oraz startą marchew, wymieszaj energicznie i zalej bulionem. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.

Gotową zupę przypraw do smaku solą i pieprzem. Zakwaś sokiem cytrynowym i jeśli chcesz zagęść żółtkiem wymieszanym z jogurtem lub śmietaną.

pokrzywa

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s