SER ŻÓŁTY – ZRÓB TO SAM

W czasie deszczu dzieci się nudzą… a co robi dietetyk jak ma wolną chwilę, a pogoda za oknem delikatnie mówiąc nie zachęca do wyjścia?

SER ŻÓŁTY!!

trochę taki na niby, bo bez nabiału!! bez glutenu!! 100 % wegański!!

Pomysł i przepis dzięki www.olgasmile.com/
– nie zmieniałam nic, więc przepis kopiuję za Olgą – ser wyszedł super! 🙂

ser

Proporcje na ok. 1 kg sera
kubek orzechów nerkowca
250 ml dowolnego mleka (u mnie napój ryżowy)
450 ml kefiru wodnego
100 ml suszonych płatków drożdżowych
80 ml oleju
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej lub pikantnej
2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka czosnku suszonego
1 łyżeczka suszonych pomidorów
30 g. agar agar aby konsystencja była twarda a 20 g. aby dała się smarować

1. Do garnka wlewam mleko, kefir wodny, olej i wsypuję agar agar i sól. Ciągle mieszając zagotowuję. Masa jest dość gęsta.
2. Do blendera wsypuję orzechy, płatki drożdżowe oraz wszystkie przyprawy. Mielę przez chwilę tak, aby się rozdrobniły ale nie zrobiło masło.
3. Rozdrobnione orzechy wraz z przyprawami wsypuję do gorącego mleka z kefirem. Mieszam intensywnie aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Formę o pojemności około 1 litra wykładam folią spożywczą, wylewam masę, wygładzam powierzchnię i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s