CIASTO Z CUKINIĄ

Mocno czekoladowe, lekko wilgotne, proste i bardzo bardzo smaczne, a do tego z cukinią.

Uwaga, kawałek (dwa, góra siedem) ciasta z dodatkiem warzyw nie liczy się jako porcja warzyw! 🙂

Przepis na foremkę około 25×30 cm

240 g (2 niepełne szklanki) przesianej mąki pszennej (tortowa lub pół na pół z pełnoziarnistą)
3 jaja
300 – 400 g cukinii (jeśli młoda, to ze skórką i pestkami)
120 ml (nieco ponad połowa szklanki) oleju rzepakowego
60 g (6 łyżek) gorzkiego kakao lub karobu
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru (ksylitolu) (nieco ponad połowa szklanki)
100 g (klasyczna tabliczka) gorzkiej czekolady

Mąkę wymieszaj wraz z kakao, proszkiem i sodą.

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw, aby puściła sok.

W drugiej misce utrzyj mikserem olej z cukrem, następnie dodawaj pojedynczo jajka i wciąż miksując dosypuj suche składniki (zostawiając trochę mąki do zasypania cukinii). Na koniec dodaj startą na tarce lub posiekaną czekoladę, wlej sok, który puściła cukinia, a pozostałą cukinię wymieszaj z resztką maki – dodaj ją do masy i wymieszaj całość.

Ciasto wlej do foremki i piecz około 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

ciacho-cukinia

Reklamy

2 thoughts on “CIASTO Z CUKINIĄ

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s