DŻEM TRUSKAWKOWY

To ostatni dzwonek na zrobienie dżemu z truskawek! Na mnie już czeka kilkanaście słoiczków… w takich momentach nie mogę się doczekać zimy 😉
Biegnijcie na targ i kupcie owoce, będziemy smażyć!

2 kg truskawek
0,5 kg cukru lub ksylitolu
ew. laska wanilii

Truskawki umyj i zdejmij z nich szypułki. Przekrój na połówki, większe okazy na 3 a nawet 4 części. Wrzuć do miski i zasyp połową cukru/ksylitolu. Potrząśnij delikatnie, by mieć pewność, że cukier/ksylitol oblepił wszystkie owoce. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia zlej sok, a owoce przełóż do garnka z grubym dnem. Jeśli chcesz dodaj laskę wanilii, smaż owoce, dość często mieszając ok. 2-3 godziny. Pod koniec smażenia dodaj resztę cukru/ksylitolu. Jeśli otrzymana konsystencja jest dla Ciebie wciąż za rzadka, odstaw dżem do wystudzenia (jak jest zimny – spróbuj czy odpowiada Ci jego słodkość) i następnego dnia ponownie go doprowadź do wrzenia i smaż ok. 15 – 20 minut dodając ew. nieco cukru.

Przełóż do wyparzonych słoików, zamknij dokładnie (uważają, aby się nie poparzyć) i odstaw do góry dnem aż do wystudzenia.

Podpisz słoiki nazwą dżemu oraz datą i schowaj głęboko – najlepiej smakują, gdy za oknem siarczysty mróz 🙂
konfitura

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s