KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY

Olejek różany, zapach różany, woda z kwiatów róży, perfumy, lody, marmolada, konfitura… Zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni zastosowanie płatków róży jest ogromne! Jakby tego było jeszcze mało płatki róży mają zastosowanie także w medycynie.

A wydawać by się mogło, że róża, to tylko ozdobny krzew cieszący oko, symbolizujący miłość i niewinność.

Róża przede wszystkim słynie z właściwości poprawiających nastrój (potwierdzam!), a dodana do kosmetyków działa nawilżająco i przeciwzmarszczkowo. Przez wieki stosowana była zarówno w przypadku depresji, niepłodności, duru brzusznego, chorób płuc czy nerek.

W medycynie oraz kosmetyce wykorzystywany jest zazwyczaj olejek różany, który ma właściwości antyseptyczne, ściągające i kojące – działa doskonale na cerę naczyniową (wzmacniając naczynka i niwelując zaczerwienienia), łagodzi stres, uspokaja i ułatwia zasypianie. Stymuluje układ immunologiczny, leczy błony śluzowe, poprawia mikroflorę bakteryjną w jelitach, leczy biegunkę i zatrucia pokarmowe. Wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego i działa łagodząco na stany zapalne żołądka. Rozcieńczony i wmasowany w okolice podbrzusza leczy niepłodność kobiet. Nicolas Culpeper żyjący w XVII wieku lekarz i botanik leczył olejkiem różanym choroby serca, migreny i zmęczone, przekrwione oczy.

To tylko część cudownych właściwości róży, bo jako roślina stosowana od tysięcy lat właściwości tych ma znacznie znacznie więcej.

Płatki róży zawierają witaminę K i C, beta-karoten oraz witaminy z grupy B, wapń, potas, miedź, jod, antocyjany, olejki eteryczne oraz flawonoidy.

Teraz jest właśnie sezon na nią, więc biegnijcie do ogrodu i zbierzcie płatków ile się tylko da – przydadzą się na pewno. Ja w tym roku postanowiłam zrobić konfiturę smażoną z płatków róż. Z racji dodatku cukru oraz długiego smażenia nie ma ona tak wielu leczniczych właściwości, ale nastrój poprawia 😉 Zazwyczaj jest stosowana jako nadzienie do pączków oraz jako dodatek do herbaty – obawiam się jednak, że do Tłustego Czwartku niewiele mi zostanie i oficjalnie dopisuję kolejne zastosowanie konfitury z płatków róży – wyjadanie łyżką wprost ze słoika 😉

roza1

KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY

potrzebujecie płatki róży i 2x więcej cukru
oraz sok z cytryny

Ja uzbierałam 350 g płatków róży, do których dałam ok. 600 g cukru i sok z dwóch cytryn.

Pamiętajcie, że płatki, z których powstają przetwory (konfitura, olejek, „miodek” różany czy woda różana) powinno się zbierać o świcie, gdyż po rozwinięciu się pąków kwiat traci zdecydowaną większość swojego aromatu.

Różę należy dokładnie przebrać i oczyścić z małych owadów i zeschniętych płatków, następnie można ją opłukać i lekko osuszyć – najlepiej na słońcu. W czasie, gdy płatki sobie schną my gotujemy w garnku z grubym dnem syrop z wody i cukru (wody powinno być, mniej więcej objętościowo tyle samo co cukru). Do syropu wyciskamy sok z cytryny i wrzucamy partiami płatki róż. Mieszamy i smażymy do uzyskania gęstej konsystencji (pachnie obłędnie w całym domu!!!). Po ok. 2 godzinach konfiturę można zdjąć z ognia, przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenia (np. na całą noc). Następnego dnia konfiturę ponownie zagotowujemy, a właściwie, to co zostało po wstępnej degustacji 😉 i znowu gotujemy 2-3 godziny często mieszając.

Jeśli do tej pory zostało Wam cokolwiek w garnku, to jest to moment, aby gotową konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcić. Teraz pozostaje już tylko czekanie na właściwą degustację albo na Tłusty Czwartek i zapakowanie róży do pączków 🙂

konfiturazrozy

SMACZNEGO!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s