CZARNA MALINA

Czarne maliny, to zdecydowanie bardziej aromatyczna i bogatsza w wiele związków o charakterze prozdrowotnym odmiana popularnej maliny czerwonej. Owoce te charakteryzują się czarną barwą, większą ilością drobnych pestek oraz niezwykle kłującymi łodygami – z wyprawy po maliny zawsze wracam podrapana, taki ich urok 🙂

Owoce czarnej maliny są doskonałym źródłem naturalnych antyoksydantów. Na pierwsze miejsce wysuwają się antocyjany oraz pochodne kwasu elagowego. Owoce te są również bogate w witaminy o działaniu antyoksydacyjnym C i E, kwas ferulowy i ß-sitosterol.

Badania pokazują, że ze względu na obfitość związków o charakterze antyoksydacyjnym owoce te mają działanie prewencyjne w przypadku chorób nowotworowych, szczególnie przełyku, jelita grubego i jamy ustnej.

czarnamalina
Antocyjany należą do ogromnej grupy kilkuset polifenolowych związków organicznych – flawonoidów. Są barwnikami roślinnymi, im bardziej wybarwiony owoc tym więcej ma w sobie antocyjanów. W świecie roślinnym związki te działają niczym filtr UV, chroniąc tkanki przed szkodliwymi skutkami promieniowania UV, barwniki te pochłaniając promieniowanie UV obniżają ryzyko uszkodzeń struktury DNA rośliny. Badania pokazują, że w organizmie ludzkim również pełnią wiele niezwykle korzystnych funkcji prozdrowotnych. Do najważniejszych należy działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Antocyjany posiadają działanie zapobiegające schorzeniom wątroby, chronią przed chorobami układu krążenia czy obniżają ryzyko zawału, mają udowodnione działanie zapobiegające chorobom nowotworowym oraz wzmacniającym narząd wzroku. Dzieje się tak ze względu na właściwości przeciwzapalne, wzmacniające naczynia włosowate oraz zapobiegające agregacji płytek krwi. Wpływ roślinnych barwników na narząd wzroku jest związany z aktywowaniem przez nie enzymów związanych z syntezą rodopsyny.

Badania wskazują, że kwas elagowy ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i wykazuje aktywność przeciwzapalną, co wiąże się z działaniem profilaktycznym w kierunku namnażania się komórek nowotworowych (wyniki badań sugerują, że kwas elagowy może zapobiegać wiązaniu czynników rakotwórczych do kwasów nukleinowych, uniemożliwiając ich wiązanie z DNA i redukując w ten sposób powstawanie komórek nowotworowych – na każdym etapie choroby), miażdżycy naczyń krwionośnych, a nawet osteoporozy.

Kwas ferulowy z kolei wykazuje działanie żółciopędne i lipotropowe. Co oznacza, że wpływa na poprawę funkcjonowania mechanizmu spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej przez wątrobę. Jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Beta-sitosterol jest związkiem należącym do fitosteroli wspomagającym gospodarkę lipidową (m.in. hamuje wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego). Prawdopodobnie oddziałuje też na poziom niektórych hormonów płciowych. Związek ten wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, preparatów witaminowo-mineralnych, a także niektórych preparatów odchudzającyh tzw. „spalaczy tłuszczu”.

sokzmalin

Jak łatwo zaobserwować owoce te przede wszystkim odchudzają oraz działają prewencyjnie w kierunku wielu chorób cywilizacyjnych. A co najlepsze – właśnie teraz jest ich 5 minut!

Czarne maliny zapakowałam do słoików w postaci dżemu (solo i z czarną porzeczką) oraz soku (na zdjęciu sok w trakcie robienia się), w międzyczasie objadłam się za wsze czasy – prosto z krzaka!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s