CZEKOLADOWO-BANANOWE CIASTO BEZ GLUTENU

Proste i szybkie, czyli takie jakie powinno być ciasto weekendowe 🙂
Częstujcie się, dziś ciast bananowe z mąką kokosową! Bez glutenu, bez cukru i bez nabiału, za to z czekoladą!!!!! 😀

przepis na małą blaszkę ciasta
2 przejrzałe banany (im bardziej brązowe tym słodsze)
5 daktyli suszonych
3 jajka
40g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao/karobu
1 tabliczka gorzkiej czekolady
szczypta soli

Daktyle wydrylować, jeśli używamy tych z pestką i zalać małą ilością gorącej wody, przykryć spodeczkiem i odstawić na 15 minut.
Białka oddzielić od żółtek – białka ubić na sztywno.
Banany obrać i zmiażdżyć widelcem. Dodać żółtka, sól oraz przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Namoczone daktyle zmiksować w blenderze i dodać do reszty składników. Wymieszać dokładnie i na sam koniec wmieszać do startą lub posiekaną czekoladę oraz ciasta pianę z białek.
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem. Piec godzinę w temp. 160 st. C (z termoobiegiem).

ciasto_banan

Advertisements

One thought on “CZEKOLADOWO-BANANOWE CIASTO BEZ GLUTENU

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s