WEGAŃSKIE CIASTECZKA JAGLANE

Proste w przygotowaniu, smaczne, słodkie i sycące, roboczo nazwane przeze mnie ciasteczkami BEZ – z racji tego, że są bez cukru, jaj, nabiału i glutenu 🙂

Świetne jako słodka przekąska w pracy czy na pikniku, nie tylko dla alergików czy wegan… czegóż chcieć więcej? 🙂

Ciasteczka z kaszą jaglaną i gorzką czekoladą
100 g kaszy jaglanej
pół kubka orzechów włoskich
pół kubka płatków owsianych
2 łyżki mąki kokosowej
garść daktyli (7-8 sztuk)
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Kaszę uprażyć i ugotować (razem z daktylami) do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przestudzić lekko i zmiksować blenderem na gładką masę, dodać płatki owsiane, mąkę, posiekane orzechy i połamaną czekoladę. Wymieszać dokładnie i zwilżonymi dłońmi formować małe kulki, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 30 minut.

jaglane-ciasteczka2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s