PASTA MARCHEWKOWA

Dziś kolorowo, szybko i tanio, czyli pasta kanapkowa z marchewki i tahini. Rewelacyjna na kanapkę czy makaronu, ale też i do krakersów na imprezie! 

Tahini, czyli pastę sezamową można zastąpić dowolnymi zmielonymi orzechami – nerkowce, migdały czy pestki słonecznika mile widziane!

Na miseczkę pasty:
1 duża marchew
2 łyżki tahini
sól, pieprz
sok z cytryny
rzeżucha, szczypiorek, koperek, kiełki (opcjonalnie)
inne dowolne zioła (kumin, kurkuma, imbir, chilli…)

Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w małej ilości wody (wody z gotowania nie wylewaj, tylko dolej do zupy) i zmiksuj w blenderze z pastą sezamową i przyprawami. Dorzuć posiekany szczypiorek, rzeżuchę lub kiełki. Dopraw sokiem z cytryny i wstaw do lodówki przed podaniem.

marchewka.

Do tej pasty można użyć marchwi pozostałej z rosołu, jednak zazwyczaj jest ona mocno wygotowana i mało intensywna w smaku, dlatego lepiej ugotować ją oddzielnie w naprawdę małej ilości wody.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s