PASZTET Z KALAFIORA

Pasztet z soczewicy, z kaszy jaglanej, z ciecierzycy… z mięsa też kiedyś robiłam, żeby nie było 🙂
Pasztety wegetariańskie są proste, szybkie i smaczne – te z dodatkiem kaszy zastępują cały posiłek, więc są łatwe do skonsumowania w pracy. Lubię pasztety, więc robię, a co! 🙂

Tym razem zapraszam na pasztet z kalafiora!

kalafior-pasztte.
Przepis niezawodnej Marty Dymek z jadlonomia.pl 🙂

Proporcje na jedną dużą foremkę (keksówka o długości 35 cm) lub dwie małe 🙂
1 kalafior (u mnie ok. 400 g)
4 niewielkie ziemniaki
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (100 g)
1/2 szklanki pestek dyni
10 suszonych pomidorów (najlepiej z oleju)
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól i czarny pieprz

Kalafiora podziel na różyczki i umyj dokładnie pod bieżącą wodą, ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, następnie warzywa natrzyj olejem i wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temp. 220 st. C, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.
W czasie, gdy warzywa się pieką ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie, umyj natkę pietruszki, upraż na suchej patelni pestki dyni oraz obierz czosnek.
Wszystkie składniki, wraz z upieczonymi warzywami zmiel w maszynce do mielenia lub przełóż do dużego naczynia i zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku i zapiecz w temp. 200 st. C przez ok. 45 minut. Wystudź dokładnie w blaszce przed pokrojeniem.
Gruby plaster pasztetu ma ok. 100 kcal 🙂
kalafior-pasztet3
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s