PAPRYKA NADZIEWANA

Dziś podobno Międzynarodowy Dzień Blogerów.

Jakby nie patrzeć prowadzę bloga, krótko bo krótko, ale jednak. Ponad to wychodzę z założenia, że każda okazja do świętowania jest dobra! Zatem zapraszam Was na świąteczny obiad – upalny powiew jesieni.
Kocham ten stan, kiedy papryka kosztuje 2,5 zł (warszawski Wolumen rządzi) 😀

Nadzienie do papryk jest „na winie”, czyli wrzucamy do paprykowego kubeczka co nam się nawinie pod rękę. Dziś u mnie wersja mięsna – mielony indyk z czerwoną soczewicą, ziarnem amarantusa, posiekaną natką pietruszki i podsmażaną cebulką, na wierzch pieczarka i plaster mozzarelli.
Zamiast dużych czerwonych papryk możecie zapiec mniejsze podłużne papryczki lub żółte. Jeśli chcecie pokuście się o wersję na ostro i nafaszerujcie sobie papryczki chilli…

Nadziewane papryki to mój jesienny HIT od wielu lat, uwielbiam! 🙂

Proporcje na 7 dużych papryk.

7 dużych, ładnych i nie poskręcanych papryk
0,5 kg mięsa (u mnie dziś indyk, ale wołowina lub mieszane wołowo-wieprzowe też zda egzamin)
100 g ziaren amarantusa (suche ziarno)
100 g czerwonej soczewicy (suche ziarno)
1 spora cebula
kilka pieczarek
kulka mozzarelli (w wersji bez nabiału nie dodajemy sera)
ulubione zioła, sól, pieprz czarny, ostra papryka
oraz 4 pomidory na sos

Paprykę umyj, odkrój górną część i wydrąż gniazdo nasienne, kubeczki z papryk przełóż do naczynia żaroodpornego.

Mozzarellę pokrój na 7 plastrów.

Mięso umyj i zmiel, amarantusa i soczewicę ugotuj na pół twardo – można w jednym naczyniu. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż razem z pokrojonymi pieczarkami. Wszystkie składniki farszu (poza serem) wymieszaj w misce i dopraw do smaku.

Nakładaj farsz do paprykowych kubeczków, na wierzch każdego połóż plaster mozzarelli. Przykryj odciętą końcówką.

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój na ósemki i wrzuć do naczynia z paprykami.

Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
Zapiekaj około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Jedna tak przygotowana papryka, to około 370 kcal. (z mięsem drobiowym i plastrem mozarelli)

papryka-z-zmiesem

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s