JAK UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ?

To chyba jedna z częstszych porad kulinarnych jakich udzielam w gabinecie… 😉

Ciąg przyczynowo-skutkowy jest prosty:

  1. proponuję Pacjentowi kaszę jaglaną – bo jest zdrowa, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów, bo można ugotować na zapas… bo sama ją bardzo lubię 😉
  2. Pacjent mówi „ale ja nie lubię jaglanki, bo jest gorzka”
  3. a próbował/a Pan/Pani sparzyć kaszę wrzątkiem lub uprażyć ją w suchym garnku?
  4. no nie…

No i właśnie dlatego kasza jaglana jest dość często gorzka…

Jak więc kaszę ugotować, by się do niej nie zrazić?

Przede wszystkim NIE GOTUJEMY KASZY W PLASTIKOWEJ TOREBCE! Jakiejkolwiek, także jaglanej. Kaszom i ryżowi w małych plastikowych dziurawych torebkach mówię stanowcze NIE!

Do suchego garnka wsypujemy odmierzoną porcję kaszy (jeśli kasza jest w plastikowym woreczku wysypujemy ją z niego) i prażymy 2-3 minut potrząsając garnkiem, tak by nie przypalić kaszy. Jak poczujemy przyjemny orzechowy zapach wlewamy do garnka wodę (może być gorąca) i płuczemy kaszę dokładnie. Następnie zalewamy kaszę płynem, w którym będzie gotowana – wodą, mlekiem,napojem roślinnym, sokiem jabłkowym. Płynu powinno być 2,5 raza więcej (objętościowo) niż kaszy i gotujemy kaszę ok. 15, max 20 minut. Do kaszy można dodać odrobinę soli. Jeśli kasza będzie na słodko – w połowie gotowania możemy dodać pokrojone jabłko lub gruszkę, morele itp., cynamon oraz inne korzenne przyprawy. W wersji wytrawnej kaszę możemy połączyć z warzywami startymi na tarce.

sliwki

Advertisements

5 thoughts on “JAK UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s