ŚLIWKI

Fioletowe, żółte, granatowe, małe, duże, okrągłe, podłużne – bogactwo odmian sprawi, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Szczególnie teraz, gdy sezon na śliwki w pełni!

Śliwki są znane przede wszystkim ze swoich właściwości usprawniających pracę jelit. Suszone śliwki, to chyba najpopularniejszy lek na problem z wypróżnieniem, i słusznie. Dzięki sporej zawartości pektyn śliwki zapobiegają zaparciom dzięki czemu działają przy okazji prewencyjnie w kierunku chorób jelita grubego, w tym nowotworów.

Te same  pektyny wraz z kwasami owocowymi obniżają stężenie cholesterolu, przez co zapobiegają miażdżycy czy innym chorobom serca.

Bogactwo witamin z grupy B, szczególnie B6 oraz magnezu świetnie działa na nasz układ nerwowy i poprawia nastrój. Potas reguluje ciśnienie krwi. Natomiast dzięki zawartości polifenoli oraz witamin E i A śliwki są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Te właściwości mają szczególnie ciemne odmiany śliwek. Im większe wysycenie barwnikami, tym lepsze właściwości antyoksydacyjne.

sliwki

Pamiętajmy, że śliwki są ciężkostrawne – jeśli na co dzień w naszej diecie nie występują produkty bogate w błonnik, to jednorazowe zjedzenie dużej ilości śliwek może się skończyć wzdęciami. Z drugiej strony, dodanie kilku suszonych śliwek bogatych w pektyny do ciężkostrawnego bigosu czy tłustych mięs znacząco podwyższa ich strawność.

Śliwki nie są też zalecane diabetykom, ze względu na dość sporą zawartość cukrów. Indeks glikemiczny świeżych śliwek, to 35, owoców suszonych 40.

Wyciąg z kory śliwy jest stosowany w leczeniu przerostu prostaty, natomiast japońska śliwka umeboshi jest stosowana w leczeniu bakteryjnym zakażeniom pęcherza moczowego.

śliwki

Sezon na śliwki w pełni korzystajcie więc – suszcie, zalewajcie octem, smażcie powidła i róbcie kompoty! Następna okazja dopiero za rok 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s