CZEKOLADOWE MUFFINKI Z OWOCAMI

Kruche, mocno czekoladowe, słodkie z kwaskowatym posmakiem jeżyny. Te muffinki są tak pyszne, szybkie i proste w produkcji, że piekłam je już kilka razy, będą więc na pewno i kolejne razy… to odkrycie minionego miesiąca, będzie HIT 🙂

Bez glutenu i bez laktozy.

jaglane-jeżyna.

na 12 dużych babeczek:

200 g mąki jaglanej
180 g gorzkiej czekolady
120 g masła klarowanego (może być olej kokosowy, jeśli ktoś lubi)
100 g ksylitolu (lub erytrolu, ostatecznie cukru)
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce (jeżyny/maliny/borówki/jagody po kilka sztuk na muffinkę lub pokrojone jabłko/gruszka)

Czekoladę rozpuść z masłem, do przestudzonej masy dodaj cukier, jaja i przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką i ostrożnie przekładaj ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Do każdej foremki włóż kilka jeżyn lub innych owoców (jagody, maliny, borówki amerykańskie, cząstki kwaśnego i twardego jabłka).
Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

jaglane-jeżyna4Jedna sztuka, to ok. 270 kcal

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s