DYNIA

Powiadają, że królowa jest tylko jedna – dla mnie jest nią zdecydowanie DYNIA! Moja faworytka, szczególnie w okresie jesienno-zimowym 🙂
Jest smaczna, pożywna, wyjątkowo wartościowa i niezmiernie wdzięczna w kuchni – z dyni możemy bez dużego nakładu pracy wyczarować dziesiątki pysznych, zdrowych i wartościowych dań. I to zarówno wytrawnych, jak i na słodko.

dynia.
Jest to warzywo o unikalnej wartości żywieniowej. Pomarańczowy miąższ ma niską wartość kaloryczną, a wysoką wartość odżywczą. Jest prawdziwą skarbnicą karotenu (im intensywniejszy jest kolor miąższu, tym jest go więcej). Zawiera także witaminę C i witamin z grupy B, jak również cynk, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Jest bogata w celulozę, dzięki której dość szybko nas syci, a przy okazji reguluje przemianę materii.

Ze względu na korzystny zestaw minerałów działa odkwaszająco. Miąższ dyni ma także właściwości wzmacniające wzrok i naszą odporność.

Dynia doskonale nadaje się do diety osób odchudzających się – 100 g (pół szklanki startej) to zaledwie 28 kcal, a aż połowa zapotrzebowania na witaminę A.

Co ciekawe dynia nie zawiera w ogóle sodu, więc jest idealnym dodatkiem w terapii nadciśnienia.

Dodatkowym atutem dyni jest to, że jest lekkostrawna i nie wywołuje alergii nawet u małych dzieci. Jest więc zalecana w diecie osób z problemami żołądkowymi (zapalenie żołądka, nadkwasota, owrzodzenia żołądka i dwunastnicy), jak również z wątrobą czy nerkami.

Indeks glikemiczny dyni, to 75, czyli dość dużo – dynia nie powinna pojawiać się zbyt często w diecie diabetyków. A jeśli już, to z dodatkiem produktów obniżających IG, czyli z „czymś tłustym” – orzechy, oliwa, mleko itp.
dynia
W sklepach możemy spotkać około 20 gatunków dyni. Jednak w rzeczywistości występuje ich niemal 800!!

Dynia makaronowa świetnie zastępuje spaghetti, dynie o zabarwieniu żółtym lub pomarańczowym nadają się do zup, leczo, dżemów, sałatek, koktajli, ciast, deserów oraz idealnie się marynują. Hokkaido poza tym, że ma niezwykle intensywny pomarańczowy kolor (a co za tym idzie ogromne ilości beta-karotenu) jest niezwykle wygodna, bo nie trzeba jej obierać ze skórki.

O pestkach z dyni poczytasz tu>>

PRZEPISY Z DYNIĄ W ROLI GŁÓWNEJ

zupa krem z pieczonej dyni i czerwonej papryki

koktajl z dyni i soku jabłkowego

krem z dyni na mleku kokosowym

Reklamy

3 thoughts on “DYNIA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s