KREM Z PIECZONEJ DYNI I PAPRYKI

Przepyszna, aromatyczna, aksamitna, sycąca… To doskonałe źródło beta-karotenu, w sam raz na coraz zimniejsze jesienne wieczory i podtrzymanie wakacyjnej opalenizny.

Minus? Zupa jest dość czasochłonna… ale czego się nie robi dla chwili przyjemności? 😉

PROPORCJE na cztery/pięć porcji
500 g dyni
4 duże czerwone papryki
1 papryczka chili
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 cebula
1/2 l bulionu
sól, tymianek, czosnek, pieprz

Dynię wydrąż i włóż z całymi paprykami do piekarnika i piecz około godziny w 190 st.
W tym czasie zeszklij na oliwie drobno posiekaną cebulę.
Następnie wyjmij warzywa z piekarnika. Papryki włóż do foliowej torebki i odłóż na kilka minut, w tym czasie dynię obierz ze skórki. Miąższ przełóż do garnka. Papryki także obierz i usuń gniazda nasienne. Przełóż do dyni (łącznie z sokiem z papryk), dodaj cebulę, całość zalej bulionem i zmiksuj dokładnie, doprowadź do wrzenia.
Dopraw czosnkiem, solą i ziołami, dodaj łyżkę masła.
Podawaj np. z podprażonymi pestkami dyni, pokruszonym serem feta, pieczywem czosnkowym lub grzankami graham.

ZupaDyniowoPaprykowa

Porcja 400 ml. to ok. 100 kcal

plus dodatki:

pokruszony ser feta (30 g.) 64 kcal

grzanki z połówki grahamki 100 kcal

łyżka pestek dyni 56 kcal.

Reklamy

3 thoughts on “KREM Z PIECZONEJ DYNI I PAPRYKI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s