PESTKI DYNI

Pestki dyni, to dość często wyrzucany odpad – jeśli kupujemy dynię w całości lub mamy własną z działki nie wyrzucajmy pestek, oczyśćmy je z miąższu i błonek, umyjmy i wysuszmy! Naprawdę warto! 🙂

Są doskonałą przekąską, pasują do domowego chleba, jako posypka zup kremów np. do zupy z pieczonej dyni i papryki 🙂 

Pestki dyni są przede wszystkim bogate nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. obniżają stężenie cholesterolu. Znane są z bogactwa cennego cynku niezbędnego przede wszystkim mężczyznom, pierwiastek ten jest konieczny w prawidłowym funkcjonowaniu jąder. Ponad to znajdziemy w nich lekkostrawne i dobrze przyswajalne białko oraz wiele minerałów: żelazo odpowiedzialne za procesy krwiotwórcze, magnez konieczny przede wszystkim dla zestresowanych i kawoszy, ponad to wapń konieczny dla zachowania mocnego kośćca.
Poza tym pestki są bogate w błonnik hamujący uczucie głodu i poprawiający pracę jelit.

PestkiDyni
Na koniec nie mniej istotna informacja – pestki dyni mają właściwości alkalizujące, co jest szczególnie istotne dla osób jedzących duże ilości mięsa, cukru czy białej mąki czy serów, czyli produktów szczególnie zakwaszających.
Łyżka pestek dyni, to ok. 60 kcal.

A o dyni można poczytać tu>>

Reklamy

2 thoughts on “PESTKI DYNI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s