KREM Z DYNI NA MLEKU KOKOSOWYM

Kolejna dyniowa inspiracja na weekendowy obiad! Mocno rozgrzewa 🙂

Aksamitna zupa krem z mlekiem kokosowym
1/2 kg obranej dyni
1 marchewka
1 cebula
5 cm świeżego imbiru (obranego)
½ puszki mleka kokosowego
łyżka oleju lub oliwy
kurkuma, chilli, sól i pieprz do smaku

dyniafoto

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dynię oraz obraną marchewkę pokroić w grubą kostkę, imbir zetrzeć na tarce lub drobno posiekać – dodać do podsmażonej cebuli. Całość smażyć kilka minut, następnie dolać filiżankę wody i przyprawy, dusić pod przykryciem około 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować zupę blenderem i połączyć z mlekiem kokosowym. Podgrzać, ew. rozcieńczyć wodą i doprawić do smaku.

Podawać z podprażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi lub grzankami czosnkowymi.

Reklamy

2 thoughts on “KREM Z DYNI NA MLEKU KOKOSOWYM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s