KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Zupa pomidorowa, sos pomidorowy, spaghetti z sosem pomidorowym, mozarellą z pomidorami i pesto, sałatka z pomidorami, kanapka z żółtym serem i pomidorem, a nawet smażone zielone pomidory. Wszyscy to znamy, bo pomidor jest chyba naszym ulubionym warzywem (zaraz po ziemniaku).
U mnie w domu konfiturę z zielonych pomidorów i skórki pomarańczowej robiło się co roku, pod koniec pomidorowego sezonu, gdy na krzakach pozostawały już tylko zielone niedojrzałe owoce. A potem spośród wielu innych przetworów stojących na półkach w piwnicy, to właśnie ona zawsze znikała w pierwszej kolejności. Może dlatego, że słoiczków zawsze było dosłownie kilka? A może dlatego, że jest naprawdę niesamowita w smaku 😉
POMIDORY INACZEJ, CZYLI KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW
Uwaga, tym razem będzie przepis na oko (na mniej – więcej 3 słoiczki):

1 kg zielonych pomidorów
skórki z mniej – więcej 4 pomarańczy
1 szklanka cukru
czubata łyżka goździków
Skórki z pomarańczy należy kilkakrotnie obgotować w wodzie, zmieniając ją za każdym razem, następnie usunąć albedo (biały miąższ po wewnętrznej stronie, bogaty w pektyny, więc można go zjeść) i pokroić na cieniutkie paseczki. Dusić pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Następnie dodać cukier i gotować skórki w gęstym syropie.
Pomidory pokroić w ósemki i usunąć gniazda nasienne i dusić z goździkami podlewając na samym początku niewielką ilością wody. Pod koniec wymieszać owoce ze sobą w jednym naczyniu (spróbować i ew. dosypać więcej cukru). Przełożyć do słoików i dokładnie zamknąć. Konfitury powinny być słodkie i z przewagą pomidorów, o wyczuwalnym aromacie goździków.
dżem-zielone pomidory

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s