KREM Z PIECZONEJ DYNI I PAPRYKI

Potrawa trochę czasochłonna, ale naprawdę warta zachodu! 🙂 Zupa jest przepyszna, aromatyczna, aksamitna, sycąca… To doskonałe źródło beta-karotenu, w sam raz na coraz zimniejsze jesienne wieczory.

na cztery/pięć porcji
500 g dyni
4 duże czerwone papryki
1 papryczka chili
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 cebula
1/2 l. bulionu
sól, tymianek, czosnek, pieprz

Dynię wydrąż i włóż z całymi paprykami do piekarnika, piecz około godziny w 190 st. C
W tym czasie zeszklij na oliwie drobno posiekaną cebulę.

Następnie wyjmij warzywa z piekarnika. Papryki włóż do foliowej torebki i odłóż na kilka minut, w tym czasie dynię obierz ze skórki. Miąższ przełóż do garnka. Papryki także obierz i usuń gniazda nasienne. Przełóż do dyni (łącznie z sokiem z papryk), dodaj cebulę, całość zalej bulionem i zmiksuj dokładnie, doprowadź do wrzenia.
Dopraw czosnkiem, solą i ziołami, dodaj łyżkę masła.

Podawaj np. z podprażonymi pestkami dyni, pokruszonym serem feta, pieczywem czosnkowym lub grzankami graham.

Porcja 300 ml tej pysznej zupy, to 80 kcal (bez dodatków)

ser feta: 25 g – 54 kcal
łyżka pestek dyni – 56 kcal
grzanki z połówki grahamki – 113 kcal

ZupaDyniowoPaprykowa

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s