COŚ NA ROZGRZANIE

Zimno się robi… Rozgrzewające przyprawy, jak chilli, imbir albo kurkuma, uratują cię w takie dni jak te, wietrzne, jesienne z  pierwszymi porannymi przymrozkami. Dzięki tym zdrowym i rozgrzewającym dodatkom potrawy nie tylko nabiorą charakteru i będą miały działanie prozdrowotne, wzmocnią naszą odporność, która jesienią jest wystawiona na próbę przez  działanie niekorzystnych warunków pogodowych, ale i sprawią, że krew w żyłach popłynie szybciej.

IMBIR

– rozgrzewa, poprawia krążenie, chroni przed infekcjami – ma działanie odkażające – jest polecany w infekcjach wirusowych i bakteryjnych

– łagodzi bóle menstruacyjne, przeciwdziała mdłościom

– zapobiega powstawaniu skrzepów i obniża stężenie cholesterolu

pasuje do: potraw słodkich i pikantnych, do zup, pieczonej wieprzowiny, dziczyzny, baraniny, a także do ryżu, jaj, jak i deserów

CHILLI, CAYENNE

– oczyszcza drogi oddechowe, łagodzi przekrwienie, dzięki obecności kapsaicyny silnie rozgrzewa i pobudza krążenie

– ma właściwości przeciwreumatyczne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne

– pobudza wydzielanie endorfin!! 🙂

– pieprz cayennski nie jest właściwie pieprzem, a papryką, jego działanie jest podobne jak w przypadku chilli – łagodzi dolegliwości żołądkowe, wspomaga przemianę materii i obniża stężenie cholesterolu (hamuje produkcję tego związku w wątrobie)

pasuje do: dań z fasoli, soczewicy, drobiu, mięs, a także … czekolady!

Należy jednak zachować umiar w stosowaniu tej ostrej przyprawy, gdyż w nadmiarze powoduje podrażnienie przewodu pokarmowego i błon śluzowych.

CZARNY PIEPRZ

– poprawia trawienie, łagodzi nudności, wzdęcia i niestrawności, działa dezynfekcyjnie i przeciwzapalnie,

– lekko przeczyszcza (pomaga w przypadku uciążliwych zaparć, wzdęć lub niestrawności), piperyna zawarta w pieprzu wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia więc trawienie – stąd też na problemy trawienne nasze Babcie polecały kieliszek pieprzówki! 🙂

– wstępne wyniki badań naukowców z Seulu pokazały, że piperyna zatrzymuje także działanie genów odpowiedzialnych za powstawanie komórek tłuszczowych

– piperyna umożliwia pełne wykorzystanie dobroczynnych właściwości kurkuminy, zatem – kurkuma i pieprz zawsze razem!

pasuje do: niemal każdej potrawy. Komponuje się z daniami mięsnymi, idealnie pasuje do ryb, zup, sosów. A także do deserów – kontrastując z cukrem (piernik, pierniczki obowiązkowo z dużą porcją pieprzu)

 

KMINEK

– wspomaga trawienie, działa leczniczo przy dolegliwościach żołądkowych i ze strony wątroby

pasuje do: pieczywa, serów, kapusty kiszonej i alkoholi (wódka, likiery)

MAJERANEK

– poprawia przemianę materii, działa wiatropędnie, doskonale zastępuje sól

pasuje do: dań mięsnych, ciężkich zup, np. grochowej

herbatka2

KOLENDRA

– pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga łaknienie, obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie krwi, dzięki czemu wspaniale rozgrzewa i … działa jak afrodyzjak!

pasuje do: ciast (szarlotka, piernik), sosu pomidorowego, sałatek, ryżu; jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki przyprawowej curry, stosowana dość często w kuchni arabskiej

KURKUMA

– przyspiesza gojenie się ran, działa kojąco na niestrawność żołądka, niszczy wirusy, bakterie, grzyby, działa ochronnie na serce i wątrobę

– kurkumina obecna w kurkumie ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne

– kurkuma wspomaga walkę z kamieniami żółciowymi, działa rozkurczowo i wzmaga wydzielanie żółci

– badania pokazują, że kurkumina zawarta w tej żółtej przyprawie wspomaga leczenie chorób reumatycznych i zapobiega postępującej degeneracji mózgu charakterystycznej m.in. dla choroby Parkinsona oraz Alzhaimera, związek ten jest wstanie także powstrzymać rozwój wielu nowotworów w ich najwcześniejszych stadiach

– pasuje do: gotowanych jaj, majonezów, omletów, serów, sałatek rybnych, rosołu, zupy dyniowej, stosowana jest także jako barwnik np. do masła, sałatek, ryżu

GOŹDZIKI

– rozgrzewają, działają antybakteryjne i przeciwzapalne, przeciwbólowo

– eugenol dość skutecznie obniża stężenie wolnych rodników w komórkach, przez co działa antynowotworowo i łagodzi powstawanie pierwszych zmarszczek

– obniża ciśnienie i stężenie cholesterolu we krwi

– dzięki obecności manganu biorą też udział w ochronie przed osteoporozą (mangan jest dość ważnym składnikiem kości, wpływa m.in. na ich gęstość)

pasują do: kawy, herbaty, ciast, porannej owsianki, czerwonego barszczu, pieczonych mięs, grzańca 🙂

CYNAMON

– łagodzi niestrawności, wzmacnia, poprawia krążenie, poprawia pamięć i działa antybakteryjnie – cynamon działa hamująco m.in. na wzrost bakterii Helicobacter pylori

– działa rozgrzewająco i antyseptycznie (dzięki obecności olejku cynamonowego)

– obecność aldehydu cynamonowego powoduje, że cynamon ma właściwości antygrzybicze (hamuje wzrost pleśni i psucie się pokarmu)

– polifenole odpowiadają za antyoksydacyjne działanie tej przyprawy

– dodatek tej przyprawy do kawy lub owsianki ograniczy apetyt na słodkie, cynamon zapobiega wahaniom insuliny i obniża stężenie cukru we krwi, olejek ten spowalnia wchłanianie węglowodanów

pasuje do: kawy, kakao, mleka, gorącej czekolady, grzańca, do tłustych mięs, jagnięciny, ciast piernikowych, szarlotki…

 

Advertisements

2 thoughts on “COŚ NA ROZGRZANIE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s