DYNIO-CIACHA

Dynia, wszędzie dynia… 🙂

Zupy były (i jeszcze będą), leczo, dynia w occie, sałatka z dynią… dziś stawiam na ciastka! Szybkie, smaczne, sycące, lekko słodkie, pięknie żółciutkie i do tego proste 😉 Moja wersja jest z rodzynkami i orzechami. Jeśli chcesz możesz dodać do nich posiekaną czekoladę, wiórki kokosowe, żurawinę.

na 12 małych ciasteczek potrzebujesz

1,5 szklanki mąki (u mnie 1 szklanka pełnoziarnistej pszennej i 1/2 szklanki mąki z amarantusa)
170 g puree z dyni
50 g oleju rzepakowego, kokosowego
50 g cukru (erytrolu lub nieco mniej ksylitolu)
1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej (u mnie domowa mieszanka – dość ostra, można dać sklepową przyprawę do piernika lub dodać to co mamy w szafce: cynamon, sproszkowany imbir, gałkę, zmielone goździki itd.)1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek, garść orzechów (ew. pół tabliczki gorzkiej czekolady)

Puree z dyni.
Pokrój dynię na mniejsze części i oczyść z pestek, następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz około 45 – 60 minut. Tak przygotowaną dynię obierz ze skórki (możesz wyjąć miąższ łyżką) i zmiksuj w blenderze.

Tak przygotowane puree można zamrozić i mieć w rezerwie na zaś. Przed zamrożeniem zważ puree i zapisz na pudełku ile waży dana porcja – znacznie ułatwi Ci to życie 😉

Ciastka.
Puree wymieszaj z olejem i cukrem. Stopniowo dosypuj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj przyprawę i posiekane orzechy/czekoladę oraz owoce rodzynki.

Wymieszaj dokładnie łyżką – ciasto będzie dość gęste.

Z ciasta formuj kulki (łyżką lub wilgotnymi dłońmi) i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – wystudź i zajadaj się ze smakiem.

1 ciastko (ok. 40 g.), to 130 kcal

dyniociacha

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s