ZUPA DYNIOWA Z TOPINAMBUREM

Kolejna propozycja na nieśmiertelną dyniówkę 🙂 Tym razem wybitnie jesienne połączenie – dynia plus topinambur, czyli przegląd działki.

DYNIOWA
1 l wywaru/bulionu (u mnie warzywny – sprawdź przepis)
ok. 400 g dyni (waga przed upieczeniem)
marchewka
4 średnie bulwy topinambura (tu więcej o tym warzywie)
koperek/natka pietruszki oraz pestki dyni do podania

Do przygotowanego wywaru dorzucam upieczoną wcześniej dynię, marchewkę z wywaru oraz surowe (umyte i pokrojone) bulwy topinambura. Gotuję aż topinambur zmięknie – następnie miksuję wszystko blenderem i doprawiam do smaku.

Podaję z pestkami dyni, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Ewentualnie, jak dziś wlewam do termosu>>  i sprawdzam czy wytrzyma próbę czasu 🙂

ZupaDyniowa-termos

Ten i wiele innych termosów oraz pudełek śniadaniowych znajdziecie w sklepie Twój LunchBox na warszawskim Żoliborzu>>.

Advertisements

3 thoughts on “ZUPA DYNIOWA Z TOPINAMBUREM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s