JESIENNE LECZO Z BAKŁAŻANEM

Sycące, aromatyczne, rozgrzewające, szybkie, proste, kolorowe, do tego bez glutenu i wegańskie. Cudownie jesienne danie jednogarnkowe. W tym posiłku jest wszystko to co powinno być – dynia, papryka, bakłażan, topinambur, pomidory i spora dawka rozgrzewających przypraw.

Na 4 porcje.

1 duży bakłażan
800 g dyni
4 bulwy topinambura
0,5 kg pomidorów
1 duża papryka
1 cebula
oliwa lub olej do smażenia
majeranek, chilli, pieprz, sól, ziarna kolendry
natka pietruszki

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, dorzuć pokrojoną drobno paprykę oraz przyprawy, duś kilka minut pod przykryciem. W tym czasie podsmaż na suchej patelni pokrojonego w mniejsze kawałki bakłażana, obierz i pokrój w kostkę dynię oraz topinambura. Dorzuć warzywa do cebuli i papryki. Zamieszaj dokładnie i jeśli to konieczne podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec dodaj do potrawy pomidory pokrojone w ósemki. Duś jeszcze około 5 minut, aż pomidory się rozpadną.

Dopraw do smaku i posyp danie posiekaną natką pietruszki.

baklażan gulaszO topinamburze przeczytasz tu>>

O bakłażanach przeczytasz tu>>

O dyni przeczytasz tu>>

Reklamy

4 myśli na temat “JESIENNE LECZO Z BAKŁAŻANEM

  1. […] leczo z dynią i bakłażanem BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO Zamieszkują nasze jelita pobudzając je do pracy, wpływają bardzo korzystnie na naszą odporność, gdyż walczą z bakteriami chorobotwórczymi. Pamiętajmy, że bakterie kwasu mlekowego giną pod wpływem wysokiej temperatury, więc jak tylko to możliwe spożywajmy produkty bogate w probiotyki na surowo.  Fermentowane produkty mleczne (bez dodatku cukru), kiszone warzywa: ogórki, kapustę, rzodkiewki, paprykę (najlepiej w sałatce lub na kanapce), zakwas pijmy na surowo – jak sok 🙂    zakwas buraczany CZOSNEK Ma silne działanie antyoksydacyjne, poza tym działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, obniża ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. Dwusiarczan allilu zawarty w ząbkach czosnku zmniejsza ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Związki siarki natomiast pobudzają pracę białych krwinek, które m.in. bronią nas przed działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów. […]

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s