JAK UPIEC DYNIĘ?

Dynia pieczona pojawia się dość często w przepisach. To niezwykle wdzięczny i uniwersalny surowiec. Jest doskonałą bazą do zup, zapiekanek, koktajli, ciast i wielu innych jesiennych dań.

Jak prawidłowo upiec dynię?

Dynię przekrój na mniejsze części – małą na połówki, większą na ćwiartki. Połóż na blachę wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 st. C.

Piecz aż miąższ dyni będzie miękki, zależnie od gatunku oraz wielkości kawałków trwa to około 20-40 minut. Następnie dynię ostudź, obierz i oczyść z pestek. Tak przygotowaną dynię można pokroić w kostkę i dodać do sałatki, zmiksować i wykorzystać do ciasta, pasty kanapkowej, zupy czy koktajlu, zmiksować i zapakować do słoików lub zamrozić.

dynia-pieczona

Reklamy

2 thoughts on “JAK UPIEC DYNIĘ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s