IMBIR

Pobudza krążenie krwi, rozgrzewa, łagodzi przeziębienie i nudności, zwalcza wzdęcia, uczucie ciężkości i niestrawności. W kuchni doskonale komponuje się z daniami słodkimi i wytrawnymi. Ma silny aromat i świeży cytrusowy zapach, palący, lekko gorzki smak. Korzeń imbiru, przyprawa szczególnie popularna w kuchni azjatyckiej.

Koniecznie zaopatrzcie się w nią właśnie teraz, przyda się w długie ciemne i chłodne zimowe wieczory.

Świeży korzeń imbiru, dzięki swoim wszechstronnym właściwościom, jest wykorzystywany zarówno w kulinariach, medycynie, jak również w kosmetologii. Wyciąg z imbiru dodany do kremu lub domowej maseczki wspomaga odnowę skóry, zapobiega wiotczeniu skóry i utracie jej sprężystości. Ma także działanie bakteriobójcze i ochronne, dlatego stosowany jest do odkażania ran.
Wchodzi w skład tabletek przeciw chorobie lokomocyjnej, maści oraz żeli przeciwbólowych. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym jest składnikiem leków na choroby reumatyczne, regeneruje chrząstkę stawową i zapobiega procesom degeneracji. Wspomaga leczenie problemów sercowo-naczyniowych (m.in. zapobiega agregacji płytek krwi) oraz alergie. Obniża stężenie „złego” cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi. Zwalcza ból głowy i zaburzenia żołądkowe (dzięki zwiększaniu wydzielania śliny i żółci). Jest pomocny w dolegliwościach ciążowych, przynosi ulgę przy bólach menstruacyjnych, działa moczopędnie, reguluje pracę nerek. Stymuluje także odporność. Badania pokazują także, że pewne składniki korzenia imbiru hamują rozwój komórek nowotworowych.

ginger root
Reguluje pracę pęcherzyka żółciowego, zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, zapobiega wzdęciom. Ze względu na działanie rozgrzewające i pobudzające świetnie nadaje się jako dodatek do porannej herbaty lub kawy, dodatkowym atutem takiego napoju jest zwiększone ukrwienie mózgu, co rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację i pamięć. Zarówno korzeń, jak i sproszkowana przyprawa działa także jako afrodyzjak!

W kuchni dodaje pikanterii, zwiększa strawność dań tłustych i ciężkostrawnych. Pasuje do grzańca, korzennych ciasteczek, zupy dyniowej czy kurczaka z pędami bambusa i ryżem.

 

Przepis na zupę imbirową znajdziecie tu>>

Advertisements

2 thoughts on “IMBIR

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s