PIERNICZKI TRADYCYJNE

Nie zlinczujcie mnie, proszę! Wiem, że jest dopiero końcówka listopada, ale to oznacza tylko jedno: święta za nieco ponad 4 tygodnie!  Jeśli zatem macie wolne popołudnie, to w tym tygodniu radzę się ogarnąć z pierniczkami. Koniec listopada – początek grudnia, to idealny czas, aby zagnieść, wyciąć, upiec, zapakować do puszek i zapomnieć 🙂

U mnie póki co nic nie wskazuje na to, żebym miała w tym roku czas na testowanie nowych przepisów. Zatem dzielę się moimi sprawdzonymi wielokrotnie wypróbowanymi przepisami na pierniczki: póki co wklejam na te tradycyjne, na dniach podzielę się przepisem na bezglutenowe>> i… czekoladowe (też bez glutenu)! Także na weekend będziecie mieć trzy przepisy do wyboru 🙂

Zacznijcie przygotowania do świąt już dziś, zróbcie to z głową i miejcie wszystko pod kontrolą! 🙂

PIERNICZKI NAJLEPSZE
1/2 kg mąki
200 g cukru
100 g masła
200 g miodu
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
przyprawy wg. uznania (ja komponuję samodzielnie mieszankę składającą się z gałki muszkatołowej, goździków, suszonego imbiru, dużej ilości pieprzu czarnego, cynamonu i kardamonu)
można też dać gotowe opakowanie sklepowej mieszanki

Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy masło i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy.

Do dużej miski przesiewamy mąki i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę. Ciasto dokładnie zagniatamy i szybko wyrabiamy aż będzie gładkie.

Tak przyrządzone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę (można na całą noc lub nawet kilka dni).

Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, każdy z nich wałkujemy i wycinamy ciastka o dowolnych kształtach. Układamy na blasze w niewielkich odstępach (trochę urosną), możemy posmarować roztrzepanym białkiem jaja lub żółtkiem, nabiorą wtedy pięknego koloru.

Każdą partię pierniczków pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.

Po ostudzeniu zamykamy w szczelnie zamykanych metalowych puszkach lub słoikach i cierpliwie czekamy na święta

pierniczki

UWAGA! Jeśli potrzebujecie więcej pierniczków, bo planujecie obdarować nimi znajomych lub rodzinę od razu zróbcie z podwójnej porcji 🙂

Reklamy

2 thoughts on “PIERNICZKI TRADYCYJNE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s