CHLEB BEZGLUTENOWY

Dziś prosty, smaczny, nie kruszący się, bezglutenowy i naprawdę całkiem niczego sobie 🙂

CHLEB BEZGLUTENOWY
300 g (1,5 szkl.) mąki gryczanej (u mnie zmielona drobno kasza niepalona)
100 g (4 łyżki) mąki z tapioki (można dać ziemniaczaną)
100 g (3/4 szkl.) mąki kukurydzianej
7 g (opakowanie) drożdży instant
2 łyżki chia (lub siemienia lnianego)
½ szklanki pestek słonecznika (dyni)
płaska łyżka soli, łyżka cukru
około 1/2 l ciepłej wody (może być konieczność dolania większej ilości)

Mąki przesiej (w celu napowietrzenia) i wymieszaj. Dodaj drożdże, sól, cukier i pestki, nasiona, dolej wodę i wymieszaj dokładnie aż do uzyskania gładkiej masy. W razie konieczności dolej więcej wody.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Przełóż do niej ciasto i odstaw do wyrośnięcia (30 – 60 minut).

Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz około 50 minut (góra dół). W połowie można przykryć folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekł. Wystudź na kratce – można w stygnącym piekarniku, aby go dodatkowo wysuszyć.

chlebBezGlutenowySMACZNEGO 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s