MAKOWIEC JAPOŃSKI

W zeszłym roku, to ciasto było HITEM! Jest puszyste i baardzo makowe – idealne do świątecznej kawy 🙂

Poza tym ma sporo tłuszczu, ma też cukier, a jak! 😉 To ciasto zdecydowanie nie jest „light”, ale przecież nie zawsze o odchudzanie w diecie chodzi.

Ciasto jest bez glutenu, a w wersji z olejem kokosowym również bez nabiału!

Enjoy! 🙂

składniki na dużą tortownicę
200 g maku
60 g wiórek kokosowych (można zastąpić większą ilością maku, jeśli nie lubimy)
6 łyżek mąki migdałowej (zmielone migdały)
180 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
3 średniej wielkości kwaśne jabłka
3 żółtka jaj
5 białek jaj
150 g suszonych owoców (daktyle, morele, morwa – co kto lubi)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru lub słodzika (np. ksylitolu lub erytrolu)

makoweciocho.jpg

Mak zalewamy wrzącą wodą (lub mlekiem) i odstawiamy do wystygnięcia, następnie bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru płynu i dwukrotnie mielimy. Dla ułatwienia proponuję kupić od razu zmielony mak – uwaga! nie masę makową, tylko suchy zmielony mak – ten wystarczy po prostu sparzyć.

Żółtka ucieramy z masłem i połową cukru na puszystą masę i dodajemy do niej po kolei: przesiany proszek do pieczenia, zmielone migdały, odcedzony mak i jabłka starte na tarce z grubymi oczkami.

Białka ubijamy na sztywną pianę i usztywniamy resztą cukru, delikatnie mieszamy z masą makową.

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 175 st. C.
Studzimy przed zjedzeniem!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s