PULPETY DROBIOWE

Dziś koncert życzeń, czyli:  zwykły, prosty, tani, szybki, odżywczy, lekkostrawny i sycący obiad… mięsny.

 

Zatem, zapraszam na pulpety drobiowe. Można je ugotować na parze lub w  warzywnym bulionie, dzięki czemu są wilgotne i przesiąknięte aromatem warzyw i ziół! Niezależnie od tego czy ugotujemy je w bulionie czy na parze  i tak zyskujemy smaczny i wybitnie chudy sos, którym można polać kaszę.

Na bulion
2 szklanki wody
kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu
kilka listków laurowych
marchewka, pół pietruszki, kawałek selera i pora

ew. kawałek cukinii

Przyprawy utłucz lekko w moździerzu i wrzuć je do wody. Wodę zagotuj dodając do wrzącej umyte i obrane warzywa.
Gotuj bulion na małym ogniu.
W tym czasie przygotuj mięso. Po mniej więcej kwadransie wyjmij warzywa i przelej bulion przez sitko, aby się pozbyć przypraw. Warzywa zetrzyj na tarce do bulionu.

Przepis na 10 małych pulpetów (po +/- 50 g każdy)
500 g mięsa drobiowego (pierś indyka i kurczaka, ew. mięso z uda)
2-3 ząbki czosnku
50 g sera feta (lub innego ostrego np. Lazur)
4 suszone pomidory
pieprz, oregano lub inne zioła do smaku
kilka łyżek wody

Mięso umyj i zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Wymieszaj z posiekanym czosnkiem i przyprawami (nie sól dopóki nie dodasz sera!) i dodaj pokruszony ser oraz pokrojone drobno pomidory. Dolej odrobinę zimnej wody do wyrobienia odpowiedniej konsystencji (mięso nie powinno się bardzo kleić). Formuj małe pulpeciki i wkładaj je do wrzącego bulionu. Gotuj około 5 minut.

Podawaj z ulubioną kaszą i dużą porcją warzyw!

obiadek

 

Reklamy