MUSZTARDA

Gorczyca i ocet… niby nic, a jednak – jaki efekt! Domowa musztarda, to prawdziwy rarytas! Nie za ostra, z ulubionymi dodatkami, o idealnej konsystencji i do tego bez zupełnie niepotrzebnych Ci dodatków typu  pirosiarczyn potasu – dokładnie tak jak lubisz!

 Dlaczego warto?

Substancje zawarte w gorczycy wspomagają trawienie, pomagają w niestrawności i mają właściwości  przeciwbakteryjnie. Natomiast kwas octowy wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej!! Gorczyca ma w swoim składzie także wapń, magnez,  witaminę B oraz spore ilości żelaza. Homobrassinolidy zawarte w tych maleńkich ziarnach posiadają natomiast silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i… anaboliczne (czyli jak sterydy zażywane często przez kulturystów)!

 

musztarda1

 

Domowa musztarda, na 1 słoik potrzeba (plus minus)
100 g gorczycy (mieszanej – najlepiej pół na pół czarna i biała)
ok. 30-50 ml ciepłej wody (zależnie od konsystencji jaką chcemy uzyskać)
filiżanka octu jabłkowego
przyprawy – sól, tymianek, szałwia, świeżo starty korzeń chrzanu lub miód (wedle gustu)

3/4 suchych ziaren gorczycy zmiel w młynku do kawy (zupełnie na pył lub pozostawiając większe cząstki – też kwestia gustu – jeśli chcemy mieć musztardę ziarnistą zostawmy większą ilość ziaren nie zmielonych) i wymieszaj z resztą ziaren. Zalej gorczycę ciepłą wodą. Odstaw na kilka minut aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją.
Następnie do gorczycy dodaj przyprawy oraz ocet i dokładnie wymieszaj. Jeśli musztarda jest bardzo gęsta i sucha dolej ciepłej wody.

Zostaw na dwa dni w temperaturze pokojowej, aby musztarda dojrzała. Następnie przełóż do wyparzonych słoiczków i schowaj do lodówki, aby musztarda się przegryzła – tydzień w spokoju, to podobno minimum (ja nie wytrzymałam i zaczęłam podjadać wcześniej!) 🙂

musztarda.jpg


smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s