MIGDAŁOWO-CZEKOLADOWE

Twarde, chrupiące, mało słodkie i bardzo czekoladowe!! Te ciasteczka są rewelacyjne do małej czarnej 🙂

czekoladowo-korzenne, bez glutenu
tabliczka gorzkiej czekolady
250 g migdałów
100 g erytrolu (ksylitolu, ew. zwykłego cukru)
1 łyżka kakao
2 białka
szczypta soli
cynamon, zmielone goździki, odrobina gałki i kardamonu – do smaku
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Migdały upraż na suchej patelni, a po wystudzeniu zmiel w młynku do mielenia kawy.

Mąkę migdałową połącz z cukrem, przesianym kakao i przyprawami.

Białka ubij na sztywno i dodawaj powoli do suchych składników – mieszając całość, pod koniec dodaj roztopioną czekoladę.
Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i zostaw na noc w lodówce.

Następnego dnia rozwałkuj ciasto na grubość mniej więcej 1 cm i wykrawaj dowolne kształty. Przed pieczeniem można posmarować ciastka roztrzepanym białkiem.

Piecz w temperaturze 200 st. C przez 8 – 15 minut.

bezgluciacha

Legenda miejska głosi, że w szczelnym pojemniku ciastka mogą przetrwać nawet 2 miesiące 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s