KASZA JĘCZMIENNA

Zainspirowana zestawem kasz od Melvit i cudowną książką Qmam kaszę od Mai Sobczak rozpoczynam cykl wpisów o kaszach! Kasze uwielbiam – absolutnie wszystkie. Zimą żywię się głównie nimi – latem chętnie sięgam też po ziemniaki, które tylko wtedy potrafią być naprawdę smaczne.
Na pierwszy ogień biorę kaszę jęczmienną. Zaczynam nie bez kozery jeszcze przed świętami – licząc, że zachęceni walorami zdrowotnymi jęczmienia skusicie się na kutię z pęczakiem 🙂

352x500.jpg

Kasza jęczmienna jest pozyskiwana z… ziaren jęczmienia (tu chyba nie było niespodzianki). W sklepie można znaleźć trzy jej rodzaje: obłuskane ziarna, czyli pęczak, kaszę perłową, czyli rozdrobnione i wypolerowane ziarno oraz najdrobniejszą kaszę łamaną, czasem zwaną kaszą wiejską.

Pęczak, z racji najmniejszej ingerencji jest kaszą jęczmienną o najwyższej wartości odżywczej. Zawiera spore ilości białka, błonnika oraz szereg składników mineralnych, między innymi potas, magnez, żelazo, cynk, selen, krzem, miedź i mangan. Dostarcza także pewne ilości witamin B1, B2, PP, B6, E oraz kwasu foliowego.

Jęczmień zawiera gluten. Dlatego wszystkie kasze pozyskiwane z niego są kaszami glutenowymi.

Działa moczopędnie – może być pomocny przy problemach z pęcherzem, łagodzi zarówno biegunki, jak i zaparcia. Z racji wysokiej zawartości antyoksydantów wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Obniża gorączkę, ma działanie przeciwwirusowe. Korzystnie wpływa na pęcherzyk żółciowy – pobudzając wydzielanie żółci. Poprawia kondycję psychiczną i wzmacnia układ nerwowy. Zawarty w nim błonnik rozpuszczalny (m.in. beta-glukany) wpływa istotnie na redukcję „złego” cholesterolu i powodujące obniżenie glikemii poposiłkowej, czyli jest produktem niezwykle korzystnym dla cukrzyków. Inną zaletą beta-glukanów jest ich wpływ na błonę śluzową jelita. Beta-glukany przy pomocy bakterii bytujących w naszych jelitach są rozkładane do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które stanowią pożywienie dla komórek nabłonkowych jelita grubego. Dzięki czemu powstają związki zmniejszające stany zapalne oraz ryzyko powstawania polipów czy nowotworów jelita. Warto też pamiętać, że nasza odporność zaczyna się właśnie tu, w jelicie grubym – gdzie znajduje się około 70% komórek odpornościowych naszego organizmu. Zatem to czy dbamy o naszą mikroflorę i stan odżywienia jelit wpływa także na stan naszego zdrowia, w tym na zmniejszoną lub zwiększoną podatność na infekcje.

Jeśli chodzi o potencjał antyoksydacyjny jęczmień plasuje się dość wysoko i spośród kasz wyprzedza go tylko gryka. Związkami o charakterze przeciwutleniającym w jęczmieniu są m.in. witamina E oraz prowitamina A i polifenole. Kwasy fenolowe (zaliczane do polifenoli) występują głównie w zewnętrznej warstwie ziarna. Poza tym w jęczmieniu znajdziemy też kwas fitynowy i fitoestrogeny – także o działaniu antyoksydacyjnym. Związki te zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, poprawiają też elastyczność naczyń krwionośnych i zmniejszają ryzyko zakrzepów – wpływają więc korzystnie na nasz układ krążenia. Antyoksydanty spowalniają także procesy starzenia się skóry oraz całego organizmu. Lignany zaliczane do fitoestrogenów są doskonałym wymiataczem wolnych rodników. Pomagają też utrzymać równowagę hormonalną w organizmie oraz re­dukują ryzyko wystąpienia hormonozależnych nowotworów m.in. piersi, jajnika czy macicy.

peczak

JAK UGOTOWAĆ:

Przed ugotowaniem kaszę ew. przebieramy (jeśli widzimy jakieś zanieczyszczenia) i płuczemy pod bieżącą wodą.
Następnie zalewamy wodą w proporcji 1:2,5 – czyli 1 szklankę kaszy zalewamy 2,5 szklanki zimnej wody, odrobinę solimy gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Po wchłonięciu całej wody wyłączamy gaz i  jeśli kasza jest wciąż lekko twarda odstawiamy w ciepłe miejsce.

 

Reklamy

3 thoughts on “KASZA JĘCZMIENNA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s