HUMMUS Z BURAKAMI

Hummus jest zawsze dobrym pomysłem! 🙂

Do pracy, na imprezkę, na kolację, śniadanie… To świetny dodatek do warzyw, krakersów, całkiem nieźle smakuje wyjadany prosto ze słoika!

O ciecierzycy poczytacie w oddzielnym wpisie. Dziś przepis – zdążycie jeszcze przygotować go na jutro!

buraczkus-hummus

Składniki

120 g suchych ziaren ciecierzycy (250 g po ugotowaniu)
2 – 3 upieczone buraki
sok z połówki cytryny
2 łyżki pasty sezamowej tahiny
2 – 3 ząbki czosnku (wedle gustu)
sól, czarnuszka, oliwa

Jak tylko możecie, to unikajcie warzyw z puszki. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu i samodzielnie ugotować ciecierzycę.
Dzień wcześniej zalej suche nasiona zim­ną wodą i odstaw na całą noc. Następnie wylej wodę z moczenia, przepłucz cieciorkę i zalej świeżą wodą (3x więcej wody niż ziaren). Gotuj na średnim ogniu około 60 minut.
W tym samym czasie upiecz buraki, około 60 minut w 190 st. C – przepis tu.

Ugo­to­wa­ną cie­cie­rzy­cę opłu­cz w zim­nej wo­dzie i rozdrobnij wstępnie blenderze, po chwili dodaj pozostałe składniki: ta­hi­nę, obrany czosn­ek, bu­ra­ka, sok z cy­try­ny – całość zmiksuj na gład­ką masę rozrzedzając konsystencję ew. łyżką wody lub oliwy. Pod ko­niec do­pra­w do smaku solą, czarnuszką, ew. dodaj więcej soku cy­try­ny itd.

Przechowuj w lodówce pod przykryciem. Podawaj z pieczywem, warzywami, krakersami… 🙂

 

buraczki

Reklamy

2 thoughts on “HUMMUS Z BURAKAMI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s