JAJKO NA ŚNIADANIE

Nie ma to jak treściwe i proste śniadanie po hucznej i zapewne zakrapianej zabawie! Moja propozycja, to jajko zapiekane w połówkach awokado. Podane z żytnim chlebem na zakwasie. Jeśli tylko macie awokado i jajka zróbcie sobie takie proste, a bardzo bardzo smaczne i odżywcze śniadanko. Piecze się dosłownie kwadrans, więc nie wiele dłużej niż zrobienie jajecznicy, owsianki czy kanapek 🙂

Przepis na dwie porcje

2 sztuki dojrzałego awokado
4 jajka
gałązka pomidorków koktajlowych
sól, pieprz

Piekarnik nastawić na 200 st. C. Awokado umyć i przekroić na pół – delikatnie wyjąć pestkę. Posypać odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem, w zagłębienie wlać żółtko i trochę białka (całość raczej się nie zmieści – resztę można usmażyć na patelni lub zużyć w zupełnie innym celu).

Położyć na blasze razem z umytymi pomidorkami koktajlowymi. Zapiekać około 15 minut.

Doprawić solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Jeść gorące, najlepiej z pieczywem.

avocadojajo2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s