DIETA WZMACNIAJĄCA ODPORNOŚĆ

Przeziębienie? Nie, dziękuję, nic z tych rzeczy!! 🙂
Dziś kilka słów o diecie wzmacniającej odporność. 

Co nam pomaga? Co warto włączyć do diety, by budować i wzmacniać naszą naturalną odporność? Pamiętajcie, że lepiej (i taniej) zapobiegać niż leczyć! Dlatego o odporność należy dbać cały czas, a nie przypominać sobie o niej dopiero wtedy jak nas „coś złapie” 🙂

odpornosc

GLUTAMINA – aminokwas w sposób naturalny produkowany przez nasz organizm, magazynowany przede wszystkim w mięśniach oraz płucach. Ma szczególny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, jak również pokarmowego. Wspomaga regenerację organizmu po wysiłku fizycznym i silnym stresie, zmniejsza też ryzyko zakażenia po zabiegach chirurgicznych.

gdzie ją znajdziemy?
jaja, wieprzowina, drób, jogurt naturalny, mleko, sery twarogowe i podpuszczkowe (żółte), szpinak, kapusta, pietruszka (szczególnie na surowo), owies i kiełki pszenicy


KWASY OMEGA-3 działają przeciwzapalnie i wzmacniają układ immunologiczny poprzez stymulację białych krwinek (niedobór tych kwasów osłabia pracę układu odpornościowego przez co zwiększa podatność na infekcje). Pamiętajmy, że kwasy te giną pod wpływem podgrzewania!

gdzie je znajdziemy?
olej rzepakowy i lniany, zarodki pszenicy, sardynki, łosoś, śledź, makrela, tuńczyk, owoce morza, len, orzechy
sledzie2

AMINOKWASY SIARKOWE (cysteina i metionina) wzmacniają działanie antyoksydacyjne pokarmów, co powoduje szybszą regenerację (także po wysiłku) i likwidację wolnych rodników zaburzających pracę organizmu
gdzie je znajdziemy?
mięso, jaja, ryby, rośliny strączkowe, zarodki pszenne, płatki owsiane, otręby pszenne

owsianeZwarzywami.

ANTYOKSYDANTY niwelują działanie wolnych rodników, które osłabiają skuteczność przebiegu wielu reakcji biochemicznych w organizmie. Jednym z antyoksydantów jest witamina C – dość powszechnie stosowana w profilaktyce i leczeniu przeziębienia. Wpływa ona na odporność przez udział w produkcji komórek odpornościowych. Odpowiednie wysycenie organizmu witaminą C powodują łagodniejszy przebieg infekcji i szybsze zdrowienie.

gdzie je znajdziemy?
przede wszystkim w warzywach i owocach – aronia, gorzkie kakao, buraki, żurawina, czarne porzeczki, szparagi, czerwona cebula, rzodkiewki, czerwona kapusta, wiśnie, jeżyny, jagody, ciemne winogrona, rabarbar, brokuły, melony, marchew, kapusta pekińska, jarmuż, dynia, czerwona papryka, wodorosty morskie, szpinak, pomidory, morele, zielona herbata, przyprawy (imbir, pietruszka, rozmaryn, szałwia, tymianek).
dynia-pieczona
BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO
Zamieszkują nasze jelita pobudzając je do pracy, wpływają bardzo korzystnie na naszą odporność, gdyż walczą z bakteriami chorobotwórczymi. Pamiętajmy, że bakterie kwasu mlekowego giną pod wpływem wysokiej temperatury, więc jak tylko to możliwe spożywajmy produkty bogate w probiotyki na surowo.  Fermentowane produkty mleczne (bez dodatku cukru), kiszone warzywa: ogórki, kapustę, rzodkiewki, paprykę (najlepiej w sałatce lub na kanapce), zakwas pijmy na surowo – jak sok 🙂 
zakwas1.
CZOSNEK
Ma silne działanie antyoksydacyjne, poza tym działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, obniża ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. Dwusiarczan allilu zawarty w ząbkach czosnku zmniejsza ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Związki siarki natomiast pobudzają pracę białych krwinek, które m.in. bronią nas przed działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów.
1444327.jpg

dbajcie o siebie! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s