CIASTO KORZENNE BANANOWO-DAKTYLOWE

Przed nami pierwszy weekend karnawału! Rozpocznę go na słodko, ale… bez cukru 🙂

To ciasto, to HIT wśród moich Pacjentów! Z mąki pełnoziarnistej z bananami, daktylami, orzechami i korzennymi przyprawami, doskonałe na II śniadanie w styczniowy mroźny dzień 🙂

bananowo-daktylowe
2 dojrzałe banany (im ciemniejsze tym słodsze)
200 g suszonych daktyli bez pestek
2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
100 g wysokiej jakości oleju
2 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej
3/4 szklanki orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców)

Daktyle umyj i namocz w niewielkiej ilości wody na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj sobie składniki suche – przesiej mąkę i wymieszaj ją z sodą i przyprawą korzenną. Posiekaj orzechy.
Z namoczonych daktyli odlej nadmiar wody i zmiksuj blenderem wraz z bananami. Dodaj olej i stopniowo dosypuj składniki suche. Pod koniec dorzuć orzechy. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 50 minut w temp. 180 st.C.

TenCiastek.jpg

kawałek, to ok. 290 kcal

Reklamy

One thought on “CIASTO KORZENNE BANANOWO-DAKTYLOWE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s