JAK UGOTOWAĆ FASOLĘ

Fasolę warto namoczyć, aby skrócić czas jej gotowania. Wsypujemy zatem suche ziarno do garnka i zalewamy dużą ilością zimnej wody – nawet w proporcji 1:4 (objętościowo – czyli 1 szklanka fasoli na 4 szklanki wody). Biała fasola może się moczyć nawet 12 godzin,

Rano odlewamy wodę – wraz z wieloma minerałami, ale to także zwiększa strawność ziaren. Następnie płuczemy fasolę na sitku pod bieżącą wodą i zalewamy świeżą wodą. Poziom wody powinien sięgać na 3 palce nad fasolę. Jeśli fasola nie była wcześniej moczona warto nalać nawet 2x więcej wody.
Fasolę doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu bez przykrycia, aby przynajmniej część substancji wzdymających się ulotniło. Następnie garnek można już przykryć i warto też zmniejszyć gaz. Fasolę gotujemy ok. 60 – 90 minut (zależnie od odmiany) soląc pod sam koniec – jak jest już miękka.

Miękką fasolę schładzamy bez wylewania jej na sito, aby nie popękała.

 

Reklamy

One thought on “JAK UGOTOWAĆ FASOLĘ

  1. […] Fasolę namaczamy na noc, następnego dnia wylewamy ją, zalewamy świeżą wodą (powinna być około 2 cm ponad poziom fasoli) i gotujemy do miękkości. Wszystkie strączkowe solimy pod koniec gotowania – sól będzie wydłużać czas gotowania. Tu przeczytasz o tym jak ugotować fasolę. […]

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s