ZUPA IMBIROWA

To jeden z moich ulubionych gorących kubków – zupa wprost stworzona na rozgrzewający posiłek w pracy. Smakuje zarówno samodzielnie – pita z kubka termicznego, jak i w towarzystwie grzanek.

na 3 kubki
ok. 60 g korzenia imbiru
3 szklanki bulionu warzywnego – przepis tu
50 g serka topionego
ew. grzanki graham do podania

Imbir umyj i pokrój w plastry pozostawiając kawałek korzenia grubości ok. 0,5 – 1 cm.
Plastry imbiru zalej bulionem warzywnym i gotuj około 10-15 minut. Przecedź i do powstałej zupy zetrzyj na tarce i przetrzyj przez sitko pozostawiony kawałek imbiru. Dodaj serek topiony i doprowadź do wrzenia. Gotuj tylko do rozpuszczenia serka.
Dopraw do smaku solą. Podawaj z grzankami lub saute jako lekki i rozgrzewający posiłek w pracy (ta zupa idealnie pasuje do kubka termicznego!).

imbirowa

Porcja (kubek 250 ml) zupy, to około 80 kcal (bez grzanek)

A o imbirze poczytajcie sobie tu>>

Advertisements

One thought on “ZUPA IMBIROWA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s