SAŁATKA Z SOCZEWICĄ

Dziś błyskawiczny pomysł na lunch do pracy, przekąskę na nadchodzącą imprezkę karnawałową albo… na jakąkolwiek inną okazję 🙂
Sałatka z zielonej soczewicy moreli i jogurtu – lubicie takie połączenia?

Ta sałatka to stały element spotkań towarzyskich w moim rodzinnym domu – była tam odkąd pamiętam, nie wiem kto i kiedy przyniósł ten przepis do naszego domu. Pierwszy raz jadłam ją wiele wiele lat temu i od tamtej pory została już na zawsze w moim menu!
Zapraszam do spróbowania 🙂


składniki na 1 porcję:
35 – 40 g zielonej soczewicy (suchej)
5 moreli suszonych
łyżeczka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
filiżanka gęstego jogurtu naturalnego

Soczewicę namocz na noc w zimnej wodzie, rano wylej wodę z moczenia i przepłucz soczewicę na sitku (nie jest to konieczne, jeśli jednak macie wrażliwe żołądki lub po prostu szykujecie posiłek z pewnym wyprzedzeniem warto namoczyć soczewicę – dzięki temu będzie lżej strawna).

Soczewicę ugotuj do miękkości w nieosolonej wodzie (bez przykrycia).
Morele wypłucz i namocz w ciepłej wodzie. Pokrój w paski i polej odrobiną oleju, aby się nie sklejały, wymieszaj z soczewicą. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę soli i ew. nieco więcej oleju. Podawaj z gęstym jogurtem.

soczewica

Taka porcja, to 370 kcal i aż 14 g białka oraz 8 g błonnika.

A więcej o soczewicy możecie przeczytać tu>>

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s