LECZO Z SOCZEWICĄ I DYNIĄ

Rozgrzewające dania jednogarnkowe, to najlepszy pomysł na szybką i gorącą kolację po zimnym i męczącym dniu albo gorące II śniadanie w pracy – pod warunkiem, że zapakujecie posiłek do termosu! Korzystajcie z takich dań póki zimno i ponuro, sałatki będziemy jeść latem 😉

Dziś w garnku wylądowały: resztka żółciutkiej dyni z zamrażarki, ostatni słoik pomidorów z działki, 2 ziemniaki i soczewica – doskonałe źródło białka i błonnika 🙂
Jak widać moje wakacyjne zapasy powoli się kończą… (a właściwie, to już się skończyły) zatem oficjalnie rozpoczynam czekanie na lato! 😉

proporcje składników na mniej więcej 2 porcje
około 300 g dyni
400 g pomidorów (przecier, z puszki, świeże)
30 g suchych ziaren soczewicy (u mnie pół na pół czerwona i zielona)
2 ząbki czosnku
1 batat lub 2 ziemniaki
ziele angielskie, pieprz, tymianek, ostra papryka, sól

Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę – ugotuj w niewielkiej ilości wody dodając w połowie gotowania wypłukane nasiona soczewicy. Duś około 20 minut wraz  z przyprawami. Pod sam koniec dodaj pomidory. Duś jeszcze kwadrans. Na końcu posól i dopraw do smaku.

 

soczewica-dynia-pomidory

A więcej o soczewicy tu>>

O wartościach odżywczych dyni poczytajcie tu>>

O pomidorach natomiast rozpisałam się tu>>

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s