PĘCZAK Z BURAKIEM

Zapraszam Was na kolejną propozycję sałatki do pracy lub jak ktoś woli – na ostatkową imprezkę!

Smaczna, kolorowa, sycąca, bardzo prosta i niebywale zdrowa – sałatka z pęczaku, pieczonych buraków, rukoli i czosnku obficie posypana podprażonymi pestkami słonecznika!

Spróbujcie koniecznie! 🙂

Na dwie porcje:
100 g kaszy pęczak
1 duży burak – upieczony>>
2-3 garście rukoli*
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka oleju
1-2 ząbki czosnku

Upieczone buraki obierz i pokrój w drobną kostkę, kaszę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj z oliwą. W misce połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku – solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.

Proste? Proste! Tak jak obiecałam 🙂

*rukolę można zamienić na jarmuż

peczak-burak1

Jedna porcja, to około 280 kcal, czyli w sam raz na lunch w pracy 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s