KASZOMIX

To ostatnio jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych… Lekki nadmiar pracy nie sprzyja wymyślaniu wykwintnych i skomplikowanych posiłków. Mix kasz z „przeglądem lodówki” sprawdza się natomiast zawsze! To jeden z tych sycących, rozgrzewających, smacznych i do tego samorobiących się obiadów 😉 Koniec z wymówkami, że nie mam czasu na szykowanie obiadu!

Przydaje się po męczącym dniu w pracy, kiedy marzymy o ciepłym posiłku, ale czasu ani ochoty na „stanie nad garami” brak 🙂

Proporcji nie będzie, dokładnie opisanych składników też brak… wszystko zależy od zawartości Waszych szafek kuchennych, spiżarni, lodówek tudzież… tej zawartości braku 😉

POTRZEBNE SĄ:
1. ulubione kasze (pęczak, jaglana, gryczana, owsiana, orkiszowa, ziarno pszenicy, sorgo itp.)
2. warzywa – świeże i jędrne, zeschnięte i oklapnięte, włoszczyzna z zupy, resztka surówki (cebula, czosnek, papryka, marchew, por, seler, pietruszka, pomidorki, seler naciowy itp. itd.)
3. bulion (2x więcej niż objętość kaszy)
4. oliwa/olej
5. zioła i przyprawy (tymianek, cząber, czarnuszka, kurkuma, chilli, pieprz itp.)
6. ew. pieczarki, soczewica, mięso – wędlina, podsuszana kiełbasa, mięso z zupy, resztka kotleta z wczorajszego obiadu…

  1. Kasze mieszamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem warzywnym lub ew. osoloną wodą, jeśli mamy w lodówce resztki kaszy, można użyć już ugotowanej – skróci nam to czas pieczenia
  2. warzywa i pieczarki (jeśli dodajemy)
    a) kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie
    b) jeśli są to warzywa z zupy, to po prostu kroimy w mniejsze kawałki
    następnie mieszamy w naczyniu żaroodpornym z ziołami, przyprawami oraz kaszami i ew. ziarnem soczewicy lub mięsem
  3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem około 30 minut w temp. 170 – 180 st. C (aż kasza wchłonie cały płyn), w połowie pieczenia można zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego

Zapiekankę podajemy z porcją świeżych warzyw! 🙂

koszomix

więcej o kaszy jaglanej tu>>

więcej o kaszy jęczmiennej tu>>

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s