SORGO

Małe, okrągłe, czerwone, żółte, brązowe, białe… Sorgo, bezglutenowa kasza, która zawładnęła ostatnio moją kuchnią 🙂 W Polsce raczej mało popularne, ale w krajach Afryki Środkowej czy w Indiach stanowi podstawę diety. Poza źródłem energii pochodzącej głównie z węglowodanów nasiona są wykorzystywane jako surowiec do wytwarzania napojów alkoholowych (piwa oraz wódki gaoliang), łodyga natomiast stanowi surowiec do wyrobu słodyczy oraz jest wykorzystywana jako pasza dla zwierząt.

Nasiona sorgo mają budowę podobną do znanych nam ziaren – pszenicy czy żyta, składają się z łuski, bielma i zarodka. Jednak wartość odżywcza poszczególnych składowych jest już odmienna – skrobia zawarta jest bowiem w łusce (a nie jak w pszenicy w bielmie), bielmo jest natomiast źródłem minerałów, tłuszczu roślinnego oraz białka bogatego m.in. w lizynę i tryptofan (dwa egzogenne aminokwasy).

Sorgo jest dostępne w formie całych ziaren lub mąki. Jego neutralny (lekko orzechowy) smak i delikatny zapach sprawiają, że może być podstawą wielu dań i wypieków zarówno słodkich jak i wytrawnych. Całe nasiona stanowią świetną bazę sałatek czy zapiekanek, są doskonałym dodatkiem do zup, gulaszy czy deserów. Z mąki z sorgo można przygotować ciasto na pierogi, naleśniki, kluski, pasuje też do wypieku pieczywa i ciast.

batat-sorgo-lunchbox

Jeśli chodzi o wartość energetyczną, jest ona podobna do pozostałych zbóż – 100 g nasion, to około 336 kcal. Zawartość białka: 11 g na 100 g i co ważne białko sorgo zawiera dwa egzogenne, czyli niezbędne aminokwasy – lizynę i tryptofan. Lizyna jest konieczna szczególnie w młodym wieku, odgrywa bowiem istotną rolę w rozwoju organizmu. Stanowi budulec białek mięśni i kości, wspomaga koncentrację, bierze udział w wytwarzaniu hormonów i enzymów, biorąc udział w produkcji przeciwciał zwiększa także odporność oraz przyspiesza zdrowienie. Wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe. Jednym z objawów braku lizyny są osłabione i wypadające włosy. Tryptofan natomiast kojarzony jest chyba zazwyczaj z dobrym humorem! To właśnie z tego aminokwasu wytwarzane są m.in. tryptaminy, do których należą melatonina i serotonina. Serotonina jest neuroprzekaźnikiem działającym w obrębie układu pokarmowego i ośrodkowego układu nerwowego, jej poziom odpowiada m.in. za nasz apetyt, a niedobór powoduje bezsenność. Melatonina z kolei reguluje pracę zegara biologicznego, czyli wpływa na okresy snu i czuwania.

Węglowodany w sorgo, to przede wszystkim skrobia. 100 g tego zboża zawiera około 66,4 g węglowodanów oraz 10 g błonnika pokarmowego co wywiera niezwykle korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Błonnik stymuluje perystaltykę jelit, zwiększa wydalanie z organizmu substancji toksycznych przyspiesza powstawanie uczucia sytości po posiłku.

Indeks glikemiczny całego ziarna sorgo jest na poziomie średnim i wynosi 62, zboże to może się więc pojawiać w diecie diabetyków czy osób z IO.

Tłuszcze występujące w ilości około 3 g na 100 g to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Do dominujących minerałów w sorgo należą wapń, potas, mangan, magnez, miedź oraz żelazo, z witamin warto wymienić niacynę.

Magnez uczestniczy w regulowaniu poziomu wapnia w organizmie, bierze udział w większości procesów zachodzących w organizmie, aktywuje ponad 300 enzymów. Miedź zwiększa odporność układu immunologicznego oraz stymuluje wytwarzanie czerwonych krwinek, jej brak może powodować problemy z koncentracją oraz łamliwe paznokcie i… odbarwianie się włosów. Najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, a co za tym idzie kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek. Pomimo, że pierwiastek ten znajduje się niemal w każdym produkcie spożywczym, to zazwyczaj dostarczamy go za mało. Mangan wpływa na pracę mózgu oraz gwarantuje mocne kości, ma także wpływ na prawidłową pracę tarczycy, bierze również udział w magazynowaniu żelaza i jest jednym z pierwiastków zwiększającym libido. Niacyna, to witamina B3 albo jeszcze inaczej PP – to witamina mająca wpływ na kondycję naszej skóry czy paznokci. Działa korzystnie na układ nerwowy i… ułatwia zasypianie.

sorgo

Brązowe sorgo jest także źródłem polifenoli – związków nadających roślinom barwę. Mają one właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne – hamują wytwarzanie i działanie wolnych rodników, są także uważane za naturalne składniki przeciwbólowe i uspokajające. W świecie roślinnym ich zadanie polega na ochranie rośliny przed działaniem niekorzystnych czynników środowiska.

Sorgo jest zbożem bezglutenowym.

Przepis na sałatkę z sorgo znajdziecie tu>>

Reklamy

One thought on “SORGO

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s