SZYBKIE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY

Chyba każdy z nas to zna – ochota na słodkie co nieco zazwyczaj dopada nas znienacka. Od braku cukru aż Cię skręca, a sezon na bikini nieubłaganie się zbliża… Jak żyć? 😉

Zanim wyskoczysz do kiosku po batona zobacz czy w szafce nie poniewiera się: puszka ciecierzycy, zapomniana tabliczka gorzkiej czekolady, niedojedzone masło orzechowe (lub garść dowolnych orzechów i blender), mąka (ryżowa, z amarantusa, gryczana lub pełnoziarnista/razowa – jeśli nie musisz unikać glutenu) i jeszcze jakiś słodzik – melasa, miód, ew. syrop z daktyli.

Zaczynamy, za 20 minut będzie można parzyć kawę do ciasteczek 🙂

ciecierzyca-czeko-gf_chickpea

Na blachę ciastek potrzebujesz:

1 puszkę ciecierzycy (lub 240 g ugotowanych ziaren – mąka z ciecierzycy nie zda tu egzaminu)
2 czubate łyżki mąki gryczanej (z amarantusa, ryżowej lub pełnoziarnistej pszennej)
3 czubate łyżki dowolnego masła orzechowego (ok. 60 g)
ok. 100 g melasy (syropu klonowego, ew. miodu)
kilka kostek gorzkiej czekolady (mniej więcej 1/2 tabliczki)*
1 łyżeczkę proszku do pieczenia

*zamiast czekolady pasują też rodzynki lub posiekane orzechy (fistaszki, nerkowce)

Ugotowaną lub odsączoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę z puszki zmik­suj na gładką masę w blenderze, stopniowo dodając masło orzechowe (ja dałam domowe z fistaszków, ale migdałowe też będzie świetne) i melasę (u mnie z buraków cukrowych) lub miód. Jak uzyskasz już jednolitą masę dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Wymieszaj ciasto łyżką aż do połączenia wszystkich składników.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i nakładaj na nią masę ciasteczkową, przy pomocy łyżki. Spłaszczaj lekko masę przy pomocy dłoni lub widelca. Piecz ciasteczka około 15 minut (max 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180st. C.

Postaraj się, aby ciasteczka wystygły przed spróbowaniem.

ciecierzyca-chickpea-cookies

1 ciasteczko, to około 80 kcal 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s