BUŁECZKI PEŁNOZIARNISTE Z CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI

Idealne do kawy, jako (mało) słodkie II śniadanie, na piknik (niech już będzie wiosna!)… Szybkie, smaczne, pełnoziarniste, z dowolnymi (najlepiej kwaśnymi) owocami lub domowym dżemem i z czekoladą. Bułeczki z nadzieniem, to zawsze dobry pomysł 🙂

buleczki1-czeko-porzeczka-migdaly
przed pieczeniem

CIASTO
220 g jogurtu lub maślanki
70 g masła klarowanego
260 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej
7 g drożdży instant (lub 15 g świeżych)
40 g cukru
1 jajko
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki przesiej i wymieszaj z cukrem, szczyptą soli oraz drożdżami (jeśli używasz świeżych drożdży zrób zaczyn). W oddzielnym naczyniu wymieszaj maślankę z jajkiem. Połącz zawartość obu naczyń (mikserem, ręką lub łyżką), gdy składniki się połączą dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto dokładnie około 5-10 minut. Następnie przykryj szczelnie i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

NADZIENIE
50 g zmielonych migdałów
70 g dżemu porzeczkowego domowego (lub świeżych/mrożonych porzeczek lub jagód)
50 g gorzkiej czekolady

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i połącz ją z dżemem (ja miałam dżem z czarną porzeczką i czarną maliną) lub świeżymi/mrożonymi owocami oraz zmielonymi migdałami.

Wymieszaj dokładnie i włóż do lodówki.

Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie i podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na długi prostokąt – na ciasto wyłóż dżem z czekoladą rozprowadź równomiernie zostawiając margines. Zwiń ciasto w rulon (wzdłuż dłuższego brzegu) i pokrój w około 1,5 cm plastry. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 – 20 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni C. Wystudź na kratce.

Bułeczki świetnie się mrożą (więc nie ma konieczności zjadania wszystkich na raz).

Jedna sztuka, to około 120 kcal 🙂

buleczki3czeko-porzeczka-migdały

o czekoladzie poczytasz tu>>
o porzeczkach tu>>

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s