KREM Z POMIDORÓW

Dziś kolejny pomysł z cyklu gorący kubek. Tym razem klasyka gatunku, czyli pomidorówka. U mnie będzie jutro na II śniadanie w pracy 🙂

Przepis na dwie miseczki
puszka pomidorów
niepełna szklanka bulionu
5 suszonych pomidorów
mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż chwilę i wlej pomidory oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory. Smaż aż sos zgęstnieje. Następnie wlej do garnka bulion. Doprowadź do wrzenia, dopraw i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec zmiksuj całość na gładki krem.

Podawaj z grzankami, kaszą, podprażonymi pestkami dyni oraz „czymś zielonym” – u mnie tym razem padło na szczypiorek.

pomidorowa.

porcja czystej zupy, to 140 kcal 🙂

 

tu więcej o pomidorach>>
jak ugotować bulion>>

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s