PASZTET Z KAPUSTY KISZONEJ

Warzywne pasztety, to coś co naprawdę lubię! Proste, szybkie, sycące, wypełnione warzywami i chrupiącymi pestkami – to doskonały pomysł na wartościowe II śniadanie lub lekką kolację. Dziś, w ostatni dzień lutego wciąż zimowo – zapraszam na pasztet z kiszoną kapustą!

na małą foremkę:
100 g suchej kaszy jaglanej
300 g kapusty kiszonej
6 – 1 0 sztuk pomidorów suszonych
100 g koncentratu pomidorowego
duża cebula
1 łyżka oleju (np. z zalewy pomidorowej)
ew. pół filiżanki pestek słonecznika
kminek, ostra papryka, pieprz

Kaszę jaglaną wypłucz na sitku i przełóż do garnka, zalej 1,5 szklanki wrzątku i zagotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
W tym czasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju, dodaj do cebuli posiekaną kapustę, pokrojone w paski suszone pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Podduszone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia lub zmiksuj blenderem na masę (nie musi być bardzo gładka) i wymieszaj z ugotowaną kaszą.
Dopraw kminkiem, ostrą papryką lub innymi ulubionymi ziołami i przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Wystudź dokładnie przed wyjęciem z foremki.

pasztet-kapusciankaa

1 gruby plaster, to około 100 kcal

Advertisements

2 thoughts on “PASZTET Z KAPUSTY KISZONEJ

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s