SCHAB GOTOWANY

SCHAB GOTOWANY, to już klasyka – robię go od wielu lat i za każdym razem udaje się tak samo smaczny i soczysty. Ten element posiłku musisz jednak zaplanować trzy dni wcześniej, schab bowiem musi swoje odleżeć.


Schab gotowany

Najpierw przygotuj marynatę:
do dużego garnka wlej 3 litry wody
następnie dodaj 1/3 szklanki soli (może być pół na pół z vegetą),
2 łyżki cukru, 1 łyżka pieprzu, 2 łyżki majeranku, łyżkę ziela angielskiego, garstkę liści laurowych, łyżkę ziarnistej musztardy, łyżeczkę jałowca itp.
wszystko zagotuj
Do wrzątku włóż schab (ok. 1,5 kg) i gotuj 5 minut.
Odstaw mięso w wywarze do chłodnego miejsca na 24 godziny.
Następnie (po upływie doby) wyjmij schab i zagotuj wodę z przyprawami.
Do wrzątku włóż mięso i znów gotuj 5 minut.
Odstaw na 24 godziny, po upływie kolejnej doby mięso jest gotowe!

Można jeść na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę.

schabmaliny

smacznego 🙂

Reklamy

One thought on “SCHAB GOTOWANY

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s